Prinsjesdag 2024: De energie-uitdagingen en oplossingen

2 min lezen
17-sep-2024 16:04:00


Ook op Prinsjesdag 2024 is weer veel aandacht besteed aan de energiecrisis en de klimaatuitdagingen waarmee Nederland geconfronteerd wordt. Het overkoepelende maatschappelijke probleem draait om het waarborgen van een welvarend land voor toekomstige generaties, terwijl we tegelijkertijd streven naar een schonere en gezondere wereld. Een van de grootste uitdagingen is het verminderen van afhankelijkheid van buitenlandse energie en grondstoffen. Door middel van groene groei en innovatie wil Nederland niet alleen bijdragen aan een schoner klimaat, maar ook economische kansen creëren in zowel Europees als Caribisch Nederland. Dit alles vereist stabiel overheidsbeleid en een duidelijke focus op de verduurzaming van wonen, werken, mobiliteit en industrie.

Windmolenparken op zee

De huidige plannen voor windenergie worden uitgevoerd. De windmolens komen zo veel mogelijk op zee in plaats van op land. Bij het aanwijzen van nieuwe windenergieparken kijkt het kabinet wel eerst naar de gevolgen voor de visserij.

Gaswinning in Noordzee

Zoals al duidelijk werd in het hoofdlijnenakkoord, wil dit kabinet meer kernenergie. De gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald. Er wordt geen gas meer gewonnen uit het Groningerveld. Voor twee extra kerncentrales wordt 9,5 miljard euro uitgetrokken.
Tegelijkertijd wil het kabinet LNG importeren om minder afhankelijk te worden van het buitenland. De verhoging van de CO2-heffing voor de industrie wordt teruggedraaid om bedrijven meer ademruimte te geven bij de overgang naar duurzamere bedrijfsmodellen.

Verlaging energiebelasting aardgas

De geplande verhoging van de energiebelasting voor hogere verbruiksniveaus vanaf 2025 wordt teruggedraaid door het nieuwe kabinet. In plaats daarvan worden de tarieven in de eerste en tweede schijf verlaagd naar 2,82 cent per m³ gas, om bedrijven te stimuleren te verduurzamen. Daarnaast blijft de accijnsverlaging op brandstoffen van kracht tot eind 2025.

Belastingvermindering energiebelasting

Voor elektriciteitsverbruikers wordt de belastingvermindering energiebelasting verhoogd met 4 eurocent per kWh, inclusief btw. In het Wetsvoorstel Belastingplan 2025 zal dit wettelijk worden vastgelegd met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2024.

Kolenbelasting

Het kabinet stelt opnieuw voor om de vrijstellingen voor duaal en non-energetisch verbruik kolen (met name het gebruik van kolen bij staalproductie) per 2027 af te schaffen.

Verlaagd energiebelastingtarief groene waterstof

Er gaat minder geld naar de ontwikkeling van groene waterstof en batterijen, maar het kabinet blijft inzetten op innovatie. De energiebelasting op waterstof wordt per 1 januari 2026 verlaagd, wat kansen biedt voor bedrijven die willen investeren in waterstoftechnologie. De exacte vormgeving van het verlaagd tarief wordt opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2025.

Afschaffen salderingsregeling voor kleinverbruikers

De salderingsregeling voor zonnepanelen van kleinverbruikers wordt afgeschaft per 2027. Dit betekent dat bedrijven die nog willen profiteren van de huidige voordelen, nu moeten investeren in zonne-energie.

Oplossen netcongestie

De grootste knelpunten, zoals netcongestie en de behoefte aan meer energie-infrastructuur, moeten versneld worden aangepakt. Het kabinet investeert in infrastructuur en energiehubs om de druk op het elektriciteitsnetwerk te verlichten. Dit is cruciaal voor de toekomstbestendigheid van het energiesysteem en om te zorgen dat de klimaatdoelen van 2030 en 2050 worden gehaald. Tegelijkertijd wil het kabinet ervoor zorgen dat de energietransitie voor iedereen betaalbaar en haalbaar blijft

Audax Renewables helpt bij de energietransitie

Zakelijk Nederland staat voor grote uitdagingen én kansen in de energietransitie. Nu is het moment om te innoveren, te verduurzamen en de toekomst veilig te stellen. Bij Audax Renewables helpen we bedrijven deze transitie te maken. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf en doelstellingen kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!