ENERGIELABELS

Energielabels voor bedrijfspanden en vastgoed

Het is in Nederland sinds 2015 verplicht om bij de verkoop en verhuur van een bedrijfspand in het bezit te zijn van een geldig energielabel. Sinds 1 januari 2023 is de verplichting nog een stap verder gegaan. Nu moet wettelijk gezien elk kantoorpand groter dan 100 m2 voorzien zijn van minimaal energielabel C. Anders mag een pand niet verhuurd of verkocht worden. Wil je meer informatie over energielabels en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw bedrijfspand of vastgoed voorzien is van het juiste label? Audax Renewables helpt je hier graag bij! 

De voordelen van een energielabel op je pand

Het label geeft concrete besparingstips
Een gunstig energielabel bevordert eventuele verkoop
Banken zijn bereid om het vergroenen van vastgoed te financieren

Verbeter je energielabel 

Bij het toekennen van een energielabel, ontvang je ook een energieprestatierapport. Hierin staan, net als op het label zelf, welke maatregelen je kunt nemen om het pand energiezuiniger te maken. Voorbeelden van zulke maatregelen zijn: 

 • Isolatie 
 • Dubbel glas 
 • LED-verlichting 
 • Warmtepomp
 • Zonnepanelen  
IPT_energielabels_foto1

Wat is een energielabel? 

Een energielabel geeft informatie over de energieprestaties van een (bedrijfs)pand. Op die manier zien potentiële huurders en kopers in één oogopslag hoe zuinig het bedrijfspand is. Bij de zoektocht naar een nieuw pand is dit fijn, want een pand met een hoger energielabel is vaak aantrekkelijker. Een zuinig pand zorgt tenslotte voor een lagere energierekening! Tegenwoordig is zo’n label dus ook verplicht bij het verkopen of verhuren van panden of vastgoed. Het hoogst haalbare label is een energielabel A. Panden met dit label zijn het meest zuinig. Energielabel G is het laagst haalbare label. Voor bedrijven gelden er samengevat drie belangrijke regels: 

 • Voor kantoren is minimaal energielabel C vereist;
 • het energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering;
 • het energielabel moet goed zichtbaar zijn bij de entree van het pand.

Onze innovatieve diensten

Verplichting voor bedrijven en kantoren 

Zoals genoemd, is een energielabel niet alleen verplicht bij verhuur en verkoop. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is het verplicht om een energielabel te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor: 

 • Kantoren 
 • Sportgebouwen 
 • Scholen 
 • Horeca
 • Winkels 

De verplichting geldt bijvoorbeeld ook voor kantoren en showrooms die groter zijn dan 50 m2. Voor industriële bedrijfspanden is een energielabel niet verplicht. Deze regels worden streng gehandhaafd en wanneer je er niet aan voldoet, mag je het pand niet meer gebruiken en riskeer je een boete.  

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Je hoeft niet aan de verplichting te voldoen als minder dan de helft van het pand als kantoor wordt gebruikt. Ook voor monumenten en bedrijven die binnen twee jaar gesloopt of verbouwd worden, geldt de verplichting niet. Overheidsgebouwen die groter zijn dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar bij de entree ophangen. Voor de overheid gelden zelfs aanvullende regels. Wanneer een pand eigendom is van de overheid, moeten alle maatregelen om te verduurzamen binnen tien jaar uitgevoerd zijn. 

Ben je benieuwd welk energielabel jouw pand heeft? Dit kun je checken op de website van de overheid of neem contact met ons op, wij helpen je er graag bij. 

Energielabel aanvragen 

Een energielabel mag alleen gemaakt worden door een geregistreerde energieadviseur. Deze persoon onderzoekt het pand, maakt het label en registreert het energielabel. Controleer daarom goed welke adviseur je inschakelt om je te helpen met een energielabel. Audax Renewables kan je hier ook bij helpen. Wij brengen je in contact met een geregistreerde specialist die de aanvraag voor je regelt. 

Wil je meer informatie over energielabels, de geldende regels en of jouw pand voldoet aan de wettelijke eisen? Neem dan contact op met Audax Renewables via onderstaand contactformulier of bel 088 080 9100. 

Vragen over energielabels

Wat is zuiniger, energielabel A of G?

Een energielabel A is het hoogst haalbare label. Dat houdt in dat A dus het meest zuinig is. Energielabel G is het laagste en dat betekent dat het werk aan de winkel is.

Wat kost een zakelijke energielabel?

Dit hangt af van de grootte van je bedrijfspand en van het bedrijf dat jouw energielabel toekent.

Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn bedrijfspand?

Hiervoor schakel je een gecertificeerde adviseur in. Alleen EPA-U adviseurs mogen energielabels toekennen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden om te voorkomen dat je een verkeerd of ongeldig energielabel aanschaft. Bij Audax Renewables kunnen we je helpen door je in contact te brengen met een geregistreerde specialist. 

Marktrapporten

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze marktrapporten