MILIEUKEUR ELEKTRICITEIT
Keurmerk voor groene elektriciteit
SMK (Stichting Milieukeur) is een organisatie welke in 1992 is opgericht op initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, en staat garant voor de ontwikkeling en het beheer van criteria voor het Nederlandse keurmerk Milieukeur. SMK werkt dan ook aan het verduurzamen van zowel producten als bedrijfsvoering en ontwikkelt, beheert en toetst duurzaamheidseisen en normen bij bedrijven.
Milieukeur elektriciteit is een keurmerk van SMK en geeft aan dat het gaat om groene elektriciteit afkomstig van natuurlijke bronnen die in onuitputtelijke hoeveelheden beschikbaar zijn, zoals wind en water. Wij, Audax Renewables, leveren "Nederlandse wind met Milieukeur", wat voorzien is van het keurmerk Milieukeur elektriciteit.
De voordelen van Audax Renewables
Keurmerk voor groene elektriciteit
Alle Nederlandse stopcontacten leveren dezelfde elektriciteit, hier zit geen verschil in. Wél zit er verschil in hoe de energie opgewekt wordt. Zo kan er sprake zijn van energie uit grijze bronnen (de kolen- en gascentrales) of juist van duurzame energiebronnen, namelijk water, wind, zon en biomassa. De zogenoemde grijze energiebronnen zijn een stuk meer belastend voor het milieu dan de klimaatvriendelijke duurzame energiebronnen. De energie uit deze duurzame energiebronnen wordt daarom groene energie genoemd.
Om elektriciteit als groene energie te mogen verkopen, moet de leverancier er GvO’s (Garantie van Oorsprong) voor hebben. Een GvO is een certificaat dat garandeert dat de elektriciteit afkomstig is uit een duurzame energiebron. Eén GvO verzekert dat er in Europa duizend kWh uit een duurzame energiebron is opgewekt.
Jaar ervaring
in energie
Energiespecialisten
Binnendienst
medewerkers
Onafhankelijk keurmerk
Het certificatieschema Milieukeur groene elektriciteit maakt het mogelijk om groene elektriciteit te certificeren volgens strenge milieunormen. Het certificatieschema wordt beheerd door SMK, maar de eisen voor het keurmerk worden bepaald door een breed samengesteld College van Deskundigen. In het College van Deskundigen zitten deskundigen namens belanghebbende partijen zoals overheid, producenten, branche- en maatschappelijke organisaties en onderzoekers vanuit kennisinstituten en de wetenschap. De controle of producten voldoen aan de door het College van Deskundigen samengestelde eisen, wordt uitgevoerd door een onafhankelijke certificatie instelling. Zo is het zeker dat er sprake is van een onafhankelijk en kwalitatief goed schemabeheer.
Daarnaast wordt er elk jaar een controle uitgevoerd om na te gaan of een energieleverancier het keurmerk Milieukeur elektriciteit behoudt voor het gecertificeerde product. De onafhankelijke certificatie-instelling Normec QS doet elk jaar een audit bij alle energieleveranciers met Milieukeur gecertificeerde producten, om na te gaan of het keurmerk nog steeds gebruikt mag worden. Tijdens deze audit wordt nagegaan of de verkochte hoeveelheid energie in een bepaalde periode ook daadwerkelijk is geproduceerd of ingekocht vanuit een duurzame energiebron.
Dit zeggen onze klanten
Voordelen van duurzame energie
Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door middel van natuurlijke hulpbronnen. Deze duurzame energiebronnen, zoals wind en water, stoten weinig tot geen broeikasgassen uit tijdens de opwekking van energie, wat een positieve invloed heeft op de vermindering van luchtvervuiling en het vertragen van de klimaatverandering. Daarnaast zijn natuurlijke hulpbronnen oneindig, is er geen sprake is van uitputting en zijn de onderhoudskosten relatief goedkoop. Deze hernieuwbare energie is dus enorm belangrijk voor toekomst van zowel volgende generaties als de aarde.