Flinke stap in duurzame opwek: helft stroomverbruik 2023 groen

2 min lezen
1-jan-1970 1:00:00

De opwek van groene stroom in Nederland is in 2023 met 13% gestegen ten opzichte van 2022. Van het totale stroomverbruik in Nederland vorig jaar was de helft afkomstig uit groene stroom als wind, zon en biomassa. Dit blijkt uit de jaarcijfers van energieopwek.nl, een samenwerking van het Nationaal Klimaat Platform en EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet en Gasunie. 
Op de komma nauwkeurig is van alle elektriciteit 49,9% opgewekt met duurzame energie in 2023. Een flinke stijging ten opzichte van de 41% in 2022. In totaal werd 17,6% van alle stroom opgewekt met zonnepanelen, 7,3 % met biomassa, 15,1% met windmolens op land en 9,9% met windmolens op zee.

Record windenergie

Met 4.7 GW aan vermogen overtroffen de windmolens op zee vorig jaar de doelstelling van 4.5 GW uit het Energieakkoord ruimschoots. De opwek in december viel op. Door de harde wind was er in die maand bijna een kwart meer stroom uit wind dan het jaar ervoor. Op 24 december produceerden de windturbines op land en zee het meest: 210.000 MW/uur. Goed voor 70% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag die dag. Nooit eerder werd in een maand zoveel windenergie opgewekt. Binnenkort start Nederland met de aanbesteding van nog eens 4 GW aan windparken op zee. 

Zonne-energie blijft ook groeien

Eind 2022 bedroeg het totale vermogen van zonnepanelen 19.1 GW. Eind deze maand wordt bekend hoeveel daar in 2023 is bijgekomen, maar zeker is dat het is gestegen. Op 13 juni lag de productie van zonne-energie het hoogst. De zonnepanelen in Nederland leverden toen 140.000 MW/uur, goed voor 40% van de Nederlandse elektriciteitsvraag die dag. Nederland staat op de vijfde plek in Europa als het gaat om het totaal aantal zonnepanelen. 

Vaker negatieve prijzen

Soms wordt er meer groene stroom opgewekt dan nodig is c.q. geëxporteerd kan worden. In 2022 was dat 85 uur het geval. In 2023 bijna vier keer zo veel, te weten 308 uren. Tijdens die uren kregen gebruikers met dynamische energiecontracten geld toe als ze op dat moment elektriciteit afnamen. Let wel: het feit dat de elektriciteitsvraag vorig jaar met 5% is gedaald (om energie en kosten te besparen), speelde hierbij een rol. De verwachting is dat de vraag de komende jaren juist gaat stijgen door elektrificatie van industrieprocessen, een toename van elektrisch rijden en warmtepompen. 

Doel Energieakkoord voor 2023 gehaald

Van het totale energieverbruik in Nederland gaat het overgrote deel naar het verwarmen van panden. Maar 20 % naar stroom. Toch heeft de groei van groene stroom bijgedragen aan het behalen van het doel uit het Energieakkoord. Afgesproken was dat Nederland in 2023 voor 16% aan duurzame energie zou opwekken. Met 17% is dat nu overtroffen. 

Als energieregisseur denkt Audax Renewables graag met je mee!

Wil je als organisatie duurzamer worden om energiekosten te drukken, groeidoelstellingen te halen of imago te verbeteren? Wat het doel van de verduurzaming ook is, door deze goed te omschrijven weet je beter waar te beginnen en welke stappen te zetten. Onze energiespecialisten helpen je er graag bij. 

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px