TERUGLEVEREN ENERGIE

Energie. En terugleveren van energie.  

Het terugleveren van energie is een proces waarbij bedrijven de energie die ze opwekken met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen terug kunnen sturen naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we ook wel netinvoeding. Het terugleveren van energie is vooral interessant voor bedrijven die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben. Door de overtollige energie terug te leveren aan het net, kan deze energie worden gebruikt door anderen. Terugleveren van energie is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om de energierekening te verlagen en geld te verdienen door het verkopen van overtollige energie.  

Als zakelijke klant van Audax Renewables ontvang je voor het terugleveren van energie een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het moment van teruglevering en de hoeveelheid teruggeleverde energie. Ben je benieuwd wat dit voor jouw onderneming betekent? We kijken graag met je mee! 

Voordelen van een zakelijke energiecontract bij Audax Renewables

Aantrekkelijke terugleververgoeding
Inzicht in je verbruik
Advies op maat

Welk product past bij jouw situatie

Vast

Zelfde prijs hele looptijd contract
Richt je energiekosten optimaal in
Je weet waar je aan toe bent

Flex

Bepaal de dag- of uurprijs voor je energie
Stap op elk moment over naar een vast contract
Online inzicht in de actuele tarieven

Klik

Koop je energie gespreid in
Beperk je risico
Behoud volledige controle

Variabel

Geniet van de zekerheid van een vaste looptijd
Betaal een variabele prijs voor je energie

Salderingsregeling voor zakelijk Nederland 

In Nederland hebben we te maken met de zogenaamde salderingsregeling. Dit geldt voor bedrijven (en huiseigenaren) die met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen in staat zijn om zelf energie op te wekken. Dankzij de regeling is het mogelijk om de opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet en te verrekenen met de energie die zij afnemen van het net. Dit betekent het volgende: wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan kun je het overschot aan energie verrekenen met je energierekening. Je verbruik en teruglevering worden dan dus tegen elkaar weggestreept, waardoor je uiteindelijk minder of misschien zelfs niets hoeft te betalen.  

Rekenvoorbeelden salderingsregeling 

Eén – je levert minder terug dan je verbruikt  

Je verbruikt in een jaar 7500 kWh en je levert 2500 kWh terug aan het net. De hoeveelheid kWh's die je inkoopt is in dat scenario groter dan dat je teruglevert. Door het salderen betaal je alleen voor de 5000 kWh, want je teruglevering wordt van je verbruik afgehaald. 

Twee – je levert meer terug dan je verbruikt 

Je verbruikt in een jaar 7500 kWh en je levert 10.000 kWh terug aan het net. De hoeveelheid kWh's die je inkoopt is in dit geval kleiner dan de hoeveelheid die je teruglevert.  Je ontvangt daarom een vergoeding voor 2500 kWh.  

Bekijk ook

De afbouw 

De salderingsregeling zal worden afgebouwd met als doel de eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken of op te slaan. Deze afschaffing zou in de eerste instantie van start gaan in 2023. De overheid heeft dit echter uitgesteld, waardoor de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wordt afgeschaft. Dat gebeurt vanaf die datum in stappen. Tot 2031 mag je nog stroom salderen, daarna krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je teruglevert. In onderstaande tabel zie je hoe de afbouw van de salderingsregeling gepland staat.

Jaar
Afbouw voorstel 2025
2024
100%
2025
64%
2026
64%
2027
55%
2028
46%
2029
37%
2030
28%
2031
0%


Advies over teruglevering
 

Ben je in het bezit van zonnepanelen en wil je meer weten over teruglevering of de vergoeding van Audax Renewables? Neem dan contact met ons op voor advies op maat, we bekijken graag jouw situatie en adviseren je over de mogelijkheden. Ook wanneer je interesse hebt in de aanschaf van zonnepanelen, kun je bij ons terecht. 

Veelgestelde vragen herkomst energie

Wat is teruglevering?

Wanneer je energie teruglevert, stuur je teveel opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je eigen energie opwekt met behulp van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen.  

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Je mag nog tot en met 2024 alle stroom die je opwekt salderen. Daarna wordt de salderingsregeling elk jaar afgebouwd. In de tabel op deze pagina zie je een voorbeeld van hoe de regeling de komende jaren wordt afgebouwd.

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?

De salderingsregeling stopt omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en het rendement op zonnestroominstallaties daardoor stijgt. Daarmee is het doel van de overheid gehaald, namelijk het stimuleren van duurzame energie. Volgens de overheid is de regeling daarmee overbodig geworden.

Marktrapporten

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze marktrapporten