TERUGLEVEREN ENERGIE
Energie. En terugleveren van energie.
Het terugleveren van energie is een proces waarbij bedrijven de energie die ze opwekken met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen terug kunnen sturen naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we ook wel netinvoeding. Het terugleveren van energie is vooral interessant voor bedrijven die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben. Door de overtollige energie terug te leveren aan het net, kan deze energie worden gebruikt door anderen. Terugleveren van energie is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om de energierekening te verlagen en geld te verdienen door het verkopen van overtollige energie.
Als zakelijke klant van Audax Renewables ontvang je voor het terugleveren van energie een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het moment van teruglevering en de hoeveelheid teruggeleverde energie. Ben je benieuwd wat dit voor jouw onderneming betekent? We kijken graag met je mee!
Contactformulier
Voordelen van een zakelijke energiecontract bij Audax Renewables
Welk product past bij jouw situatie
Vast
Flex
Klik
Variabel
Salderingsregeling voor zakelijk Nederland
In Nederland hebben we te maken met de zogenaamde salderingsregeling. Dit geldt voor bedrijven (en huiseigenaren) die met zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen in staat zijn om zelf energie op te wekken. Dankzij de regeling is het mogelijk om de opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet en te verrekenen met de energie die zij afnemen van het net. Dit betekent het volgende: wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, dan kun je het overschot aan energie verrekenen met je energierekening. Je verbruik en teruglevering worden dan dus tegen elkaar weggestreept, waardoor je uiteindelijk minder of misschien zelfs niets hoeft te betalen.
Rekenvoorbeelden salderingsregeling
Eén – je levert minder terug dan je verbruikt
Je verbruikt in een jaar 7500 kWh en je levert 2500 kWh terug aan het net. De hoeveelheid kWh's die je inkoopt is in dat scenario groter dan dat je teruglevert. Door het salderen betaal je alleen voor de 5000 kWh, want je teruglevering wordt van je verbruik afgehaald.
Twee – je levert meer terug dan je verbruikt
Je verbruikt in een jaar 7500 kWh en je levert 10.000 kWh terug aan het net. De hoeveelheid kWh's die je inkoopt is in dit geval kleiner dan de hoeveelheid die je teruglevert. Je ontvangt daarom een vergoeding voor 2500 kWh.
Bekijk ook

Energie besparen
Voor bedrijven is besparen van energie een belangrijk aandachtspunt

Energie producten
Onze energieproducten helpen je om te besparen en te verduurzamen

Advies
Als energieregisseur bieden wij de zakelijke markt energieadvies op maat
De afbouw
De salderingsregeling zal worden afgebouwd met als doel de eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken of op te slaan. Deze afschaffing zou in de eerste instantie van start gaan in 2023. De overheid heeft dit echter uitgesteld, waardoor de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 wordt afgeschaft. Dat gebeurt vanaf die datum in stappen. Tot 2031 mag je nog stroom salderen, daarna krijg je een terugleververgoeding voor elke kWh die je teruglevert. In onderstaande tabel zie je hoe de afbouw van de salderingsregeling gepland staat.
Advies over teruglevering
Ben je in het bezit van zonnepanelen en wil je meer weten over teruglevering of de vergoeding van Audax Renewables? Neem dan contact met ons op voor advies op maat, we bekijken graag jouw situatie en adviseren je over de mogelijkheden. Ook wanneer je interesse hebt in de aanschaf van zonnepanelen, kun je bij ons terecht.
Contactformulier
Veelgestelde vragen herkomst energie
Wanneer je energie teruglevert, stuur je teveel opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je eigen energie opwekt met behulp van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen.
Je mag nog tot en met 2024 alle stroom die je opwekt salderen. Daarna wordt de salderingsregeling elk jaar afgebouwd. In de tabel op deze pagina zie je een voorbeeld van hoe de regeling de komende jaren wordt afgebouwd.
De salderingsregeling stopt omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en het rendement op zonnestroominstallaties daardoor stijgt. Daarmee is het doel van de overheid gehaald, namelijk het stimuleren van duurzame energie. Volgens de overheid is de regeling daarmee overbodig geworden.