ZAKELIJKE ENERGIETARIEVEN

Zakelijke energietarieven 

Bij Audax Renewables begrijpen we dat het vinden van de juiste zakelijke energietarieven meer is dan alleen een kostenpost; het is een strategische beslissing die kan bijdragen aan de duurzaamheid en het succes van uw bedrijf. Daarom bieden we transparante en competitieve tarieven die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van uw onderneming. Onze expertise stelt ons in staat om niet alleen de beste prijzen te bieden, maar ook om u te adviseren over hoe u uw energieverbruik kunt optimaliseren voor verdere kostenbesparingen. Of u nu een klein bedrijf of een grote onderneming bent, onze op maat gemaakte energieoplossingen zorgen ervoor dat u nooit te veel betaalt.

Verken samen met ons de mogelijkheden om uw zakelijke energiekosten te verlagen en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Bij Audax Renewables gaan we verder dan alleen het leveren van energie; we streven naar het opbouwen van langdurige partnerschappen met onze klanten, gebaseerd op vertrouwen, transparantie en uitmuntende service.

Voordelen van een zakelijke energiecontract bij Audax Renewables

Je eigen energiespecialist
20+ jaar ervaring met energielevering aan ondernemers
Je eigen MijnAudax omgeving

Energietarief met verschillende onderdelen 

Het energietarief dat je betaalt, bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan de belangrijkste componenten: 

Leveringskosten 

De kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor de energie die je verbruikt, noemen we de leveringskosten. Deze kosten bestaan uit de inkoopprijs van energie op de groothandelsmarkt, de kosten voor transport en distributie en een eventuele opslag/afslag. De leveringskosten worden meestal uitgedrukt in een tarief per kWh (kilowattuur) voor elektriciteit en een tarief per m3 (kubieke meter) voor gas. Het tarief kan afhankelijk zijn van het soort contract dat je hebt afgesloten, bijvoorbeeld een vast of variabel tarief en de regio waarin je bedrijf is gevestigd.  

Netwerkkosten 

Netwerkkosten zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van het energienetwerk, zoals het transport en de distributie van energie naar huizen en bedrijven. Deze kosten worden niet bepaald door de energieleverancier, maar door de netbeheerder die verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van het energienetwerk. 

De netwerkkosten worden berekend op basis van het aantal kWh elektriciteit en m3 gas dat je verbruikt en zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Denk daarbij aan transportkosten, meterkosten en aansluitkosten. De hoogte van de netwerkkosten kan variëren en is afhankelijk van de regio van je bedrijf en het type aansluiting dat je hebt. 

Bij het beheer en onderhoud van het energienetwerk komen kosten kijken en de netwerkkosten in het energietarief zijn bedoeld om die uitgaven te dekken. Dit omvat de kosten voor het aanleggen en onderhouden van kabels, leidingen, meters en andere apparatuur. Netwerkkosten zijn wettelijk vastgesteld en worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te zorgen dat ze redelijk en transparant zijn voor consumenten en bedrijven.

Belastingen en heffingen 

Dit zijn de kosten die de overheid in rekening brengt voor het gebruik van energie. Hieronder vallen bijvoorbeeld energiebelasting en de btw. Hieronder vind je meer informatie over deze kosten en waarom de overheid ze heft: 

Energiebelasting 

Dit is de belasting die wordt geheven over het verbruik van gas, elektriciteit en andere energiebronnen. De hoogte van de energiebelasting is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Het doel van de energiebelasting is om het gebruik van energie te verminderen en op die manier CO2-uitstoot te verminderen. 

Btw 

Over de kosten voor energie (zoals de leveringskosten en netwerkkosten) betaal je btw. Dit is een belasting die wordt geheven op de verkoop van producten en diensten. In Nederland geldt een btw-tarief van 21% voor energie.

Energiebelasting 2024 exclusief btw
Elektriciteit (kWh)
Aardgas (m³)
0 - 2.900
€ 0,10880
0 - 1.000
€ 0,58301
2.901 - 10.000
€ 0,10880
1.001 - 170.000
€ 0,58301
10.001 - 50.000
€ 0,09037
170.000 - 1 mln
€ 0,22378
50.001 - 10 mln
€ 0,03943
1 mln - 10 mln
€ 0,12855
Boven 10 mln
€ 0,00188
Boven 10 mln
€ 0,04886


Een Verzoek Teruggaaf Energiebelasting kun je downloaden op de website van de Belastingdienst.

Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten zijn een vast bedrag dat de energieleverancier in rekening brengt per product (elektriciteit en/of gas) dat je afneemt. Deze kosten zijn onafhankelijk van de hoeveelheid energie die je verbruikt en de meeste energieleveranciers brengen dit maandelijks in rekening. 

Bekijk ook

Zakelijke energietarieven vergelijken 

Wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier voor jouw zakelijke energie, is het logisch dat je de verschillende tarieven gaat vergelijken. Energiekosten zijn een belangrijke uitgavepost voor bedrijven en wij vertellen je graag meer over de tarieven die wij hanteren. Aan de hand van jouw verbruik maken we een offerte op maat voor jouw onderneming.  

Bij Audax Renewables krijg je meer 

Bij ons krijg je meer dan energie voor jouw energietarief. Je krijgt ook regie over je energie van vandaag en morgen. Zo heb je persoonlijk contact met een energiespecialist in jouw regio. Ook beschikken we over een team van specialisten dat jou kan helpen om je ambities voor de toekomst waar te maken. We denken met je mee over verduurzaming en besparen. Ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via 088 080 9100 of vul ons contactformulier in.

Veelgestelde vragen energietarieven

Hoe zijn jullie zakelijke energietarieven opgebouwd?

Onze energietarieven bestaan uit een aantal onderdelen. De belangrijkste zijn leveringskosten, netwerkkosten, vaste leveringskosten, belastingen en heffingen. 

Wat zijn de huidige zakelijke energietarieven?

Het tarief dat jij betaalt voor je zakelijke energie, hangt af van een aantal zaken. Een belangrijk aspect is jouw verbruik. Aan de hand daarvan maken we graag een offerte op maat voor jouw bedrijf.

Waarom zie ik veranderende energieprijzen pas later terug in mijn tarieven?

Dit heeft te maken met het inkopen van energie. De zakelijke energie die je vandaag gebruikt, is al eerder voor je ingekocht en daar zijn je tarieven op gebaseerd. 

Marktrapporten

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze marktrapporten