Ook in Europa loopt stroomnet vol, wel loopt Nederland voorop in aanpak congestie

2 min lezen
22-mrt-2024 9:09:58

Speel je met de gedachte om je organisatie naar een ander Europees land te verplaatsen, omdat je door het overvolle stroomnet je duurzaamheidsplannen in Nederland niet kunt realiseren? Weet dat elders in Europa de capaciteit op het elektriciteitsnet ook tegen het maximum aanloopt. Positief nieuws is wel dat Nederland voorop loopt als het om investeringen in het net gaat.

In meerdere landen kunnen de netbeheerders de stijgende vraag naar elektriciteit niet aan. Netbeheerders in onder meer Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Spanje en Portugal trokken al aan de bel. Ook in die landen geldt dus een rem op de duurzaamheidsplannen van bedrijven.

Situatie Duitsland

De voorzitter van de Duitse Handelsvereniging HDE Stefan Genth meldde onlangs dat Duitsland te kampen heeft met vertragingen in de verwerking van aanvragen voor aansluiting op het net, oplopend tot zelfs achttien maanden. Bedrijven aldaar zijn conform de wet verplicht om het aantal zonnepanelen op hun daken uit te breiden, alsook de laadinfrastructuur op hun parkeerterreinen. Bedrijven slagen er niet in om dit tijdig te implementeren vanwege vertragingen bij de ongeveer negenhonderd netbeheerders in het land. Volgens Genth moet de verwerking van aanvragen worden versneld en moet de regelgeving worden aangepast.

Nederland

Investeringen in de uitbreiding van de capaciteit van elektriciteitsnetten is in heel Europa cruciaal om Europese klimaatambities te halen. In 2023 berekende de Europese Unie echter al dat het verschil tussen het bedrag dat hierin wordt geïnvesteerd tot 2030 versus wat erin geïnvesteerd zou moeten worden, tot 54 miljoen euro oploopt. 

Hoewel ook Nederland te kampen heeft met lange procedures en een tekort aan mensen om nieuwe elektriciteitsnetten aan te leggen, liggen de geplande investeringen van netbeheerders wel nog in lijn met de ambities. Dit volgt uit een onderzoek van onafhankelijke energiedenktank Ember Climate. In Europa lopen 19 van de 23 landen achter op hun plannen om het net uit te breiden. In Frankrijk, Spanje en Polen blijven de investeringen het verst achter.

Meer investeringen in het net

De focus van TenneT ligt dan ook op ‘bouwen, bouwen, bouwen’, aldus het geïntegreerd jaarverslag van de organisatie van 2023. Hierin meldt zij dat de snel toenemende elektrificatie van de samenleving een positief teken is van de energietransitie, maar ook leidt tot lange wachttijden voor een aansluiting of verhoging van de capaciteit van een aansluiting, vooral op TenneT’s 110-150 kV-netten in Nederland. Dit zal nog enige tijd een kritieke situatie blijven, ondanks dat TenneT zich volledig richt op netuitbreidingen om congestie te verlichten en uiteindelijk te elimineren.

Wat betreft de netuitbreidingen, hierover staat in het jaarverslag dat TenneT vorig jaar 7.7 miljard (2.9 miljard euro in Nederland en 4.8 miljard euro in Duitsland) heeft geïnvesteerd. In 2023 investeerde zij 70 procent meer in de uitbreiding, versterking en modernisering van de kritieke elektriciteitsinfrastructuur op land en zee, vergeleken met 2022. Het tienjareninvesteringsplan van TenneT voor de periode 2024 – 2033 omvat in totaal 160 miljard euro.

De lobby gaat verder

Of de investeringen voldoende gaan zijn, zal moeten blijken. Diverse lobbygroepen pleiten in de tussentijd voor meer regie uit Brussel, alsook een versnelling van vergunningsprocedures voor de aanleg van elektriciteitsnetten. 

Wil je advies over jouw situatie? We helpen je er graag bij. 

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px