Ook het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg vol

2 min lezen
28-jun-2023 15:50:13

De capaciteit van het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg is volledig benut. Bedrijven in deze regio's kunnen geen nieuwe aansluiting meer krijgen. Zelfs de extra capaciteit die vorig jaar beschikbaar werd gesteld via congestiemanagement is volledig opgebruikt. Deze week zal de laatste beschikbare capaciteit van 115 MW worden toegewezen. De capaciteitsproblemen hebben voornamelijk betrekking op het afnemen van elektriciteit, maar ook voor het invoeden van elektriciteit is er bijna geen ruimte meer beschikbaar.

Eén jaar geleden...

Een jaar geleden werd al gemeld dat het hoogspanningsnet in Brabant en Limburg vol zat voor de afname van elektriciteit. Dankzij congestiemanagement-maatregelen wisten netbeheerders een extra aansluitcapaciteit van 545 MW te creëren. Nu is er nog slechts 115 MW over, die deze week zal worden toegewezen aan ongeveer 130 klanten. Daarna is het net vol en kunnen bedrijven geen aansluiting meer krijgen op het elektriciteitsnet.

Beperkte beschikbaarheid

Voor opwek van elektriciteit is er nog enige ruimte beschikbaar, hoewel de exacte hoeveelheid en timing nog onbekend zijn. Zodra ook deze ruimte is benut, zal er geen verdere capaciteit meer beschikbaar zijn. Bedrijven kunnen dan kiezen tussen het efficiënter gebruik van het net, het plaatsen van een batterij of het wachten op uitbreiding van het netwerk.

Voorlopig geldt deze situatie alleen voor aansluitingen met een capaciteit van meer dan 3x80 A, met name voor grote gebruikers. Voor aansluitingen met een lagere capaciteit blijft er nog wel ruimte beschikbaar. De problemen met de netcapaciteit in de zuidelijke provincies spelen al geruime tijd en er zijn al eerder maatregelen getroffen om de netcongestie aan te pakken. Deze hebben tot nu toe geen significante verbetering gebracht voor Brabant en Limburg en deze maatregelen bieden niet genoeg ruimte om het netwerk operationeel te houden.

Daarnaast is het aantal klanten dat wacht op een aansluiting in Brabant en Limburg sinds september 2022 verdrievoudigd tot 1885, waarvan 535 in Limburg en 1.350 in Brabant. Deze aantallen blijven stijgen, aangezien nieuwe bedrijven zich willen vestigen, uitbreiden en verduurzamen.

Schuiven met het verbruik

Hoewel het elektriciteitsnet "vol" is, betekent dit niet dat het netwerk op elk moment van de dag volledig in gebruik is. Alleen tijdens bepaalde piekmomenten wordt de volledige capaciteit benut. Netbeheerders blijven daarom zoeken naar bedrijven die hun energieverbruik kunnen aanpassen aan de beschikbare ruimte op het netwerk door het schuiven van het productieproces of het plaatsen van een batterij om pieken op te vangen. Dit zijn tijdelijke oplossingen omdat netverzwaring nog jaren op zich laat wachten.

Audax Renewables helpt ondernemers in Brabant en Limburg

Ben je ondernemer in de regio Brabant en/of Limburg  en loop je tegen het probleem aan van een mogelijke stop op het elektriciteitsnet? Neem voor Brabant contact op met Eric Schmeink en voor Limburg met Paul Hendriks van Audax Renewables!

20230719_Advertentie 1 Whitepaper energieopslag en congestie