Kabinet streeft naar emissievrij elektriciteitssysteem in 2035

2 min lezen
6-jul-2023 13:13:46

Dat kondigde minister Rob Jetten van Klimaat aan op een nieuwe ‘klimaatpersconferentie’. Afgelopen april gaf hij voor het eerst zo’n persconferentie en toen benoemde hij al dat hij dit vaker wil gaan doen. De persconferenties zijn bedoeld om te informeren over de plannen van het kabinet op energiegebied en de strategie om naar een klimaatneutraal land in 2050 te gaan. Om dat te behalen, wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederland al in 2035 kooldioxide-emissievrij is.

Rijk neemt regie op het gebied van energievoorziening

Eén van de belangrijkste onderwerpen tijdens de persconferentie was dat Nederland meer werk gaat maken van energiebesparing. Daarbij is het de bedoeling dat we zoveel mogelijk onze eigen energie gaan opwekken. Bijvoorbeeld met behulp van kernenergie en energie uit zon en wind. Zowel voor de opwek van duurzame energie als voor het opslaan ervan is ruimte nodig. Die ruimte is in Nederland beperkt omdat er ook plekken noodzakelijk zijn voor woningbouw, bedrijven, landbouw en natuurlijk natuur. Minister Jetten benadrukt daarom dat het voor het kabinet belangrijk is om nu alvast de benodigde ruimte te reserveren.

Gebruikmaken van huidige fossiele locaties

Het kabinet zet in om zo veel mogelijk van de huidige fossiele locaties te gebruiken om deze vervolgens in de toekomst in te zetten voor (de opslag van) duurzame energie. Op de plek waar nu een kolencentrale staat, kan bijvoorbeeld een centrale komen voor duurzame opwek of een systeem om opgewekte energie in op te slaan. Voor de extra benodigde ruimte wil het kabinet het volgens Minister Jetten in één keer goed doen. Volgens hem kan het zijn dat deze plannen soms ‘schuren’. Een voorbeeld daarvan is groene waterstof. Om dit te kunnen importeren, zijn opslagterminals nodig. Ook wordt de waterstof voor een deel gemaakt met groene windstroom uit de Noordzee. Dat vraagt dus om flink veel ruimte in de havens en daarvoor zouden andere partijen dan moeten wijken. Daarom gaat het Rijk nu in gesprek met havenbedrijven om te bekijken op welke plekken de waterstof het beste zou passen. Het is mogelijk dat bedrijven daardoor te horen krijgen dat ze zich op een andere plek moeten vestigen.

Extra energie-infrastructuur nodig

Om de doelen van het kabinet te halen, is ook nog eens veel extra energie-infrastructuur nodig. Jetten noemde op de persconferentie dat we ‘een aantal keer ronde de aarde moeten’ qua hoeveelheid extra kabels. Dit alles om de groene stroom in de toekomst overal op de juiste plek te krijgen. Verder is de regering van plan om grote batterijen in te zetten om duurzame energie op te slaan. Ook voor die batterijen is vanzelfsprekend ruimte nodig. Op welke locaties dit gaat zijn, is nog niet duidelijk. Het Rijk en de provincies maken hier met de netbeheerders naar verwachting volgend jaar afspraken over. Hoe dan ook is er veel werk aan de winkel en is er de komende jaren een grote verbouwing nodig om alle plannen voor een duurzaam energiesysteem te laten slagen. De Kamer heeft documenten ontvangen met kaartjes waarop aangegeven is waar onderdelen van het nieuwe energiesysteem mogelijk komen. Wel gaat het kabinet hier eerst nog over in gesprek met de betrokken partijen.

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px