Erkende maatregelenlijst vernieuwd
Op 8 juni 2023 publiceerde de overheid een actuele versie van de Erkende Maatregelenlijst (EML) in de Staatscourant. In deze vernieuwde versie is de lijst van ongeveer 800 naar 180 maatregelen gegaan en alle maatregelen zijn nu in één lijst terug te vinden. Daardoor is het voor bedrijven een stuk overzichtelijker om de maatregelen die voor hen relevant zijn op te zoeken. In de EML staan energiebesparende maatregelen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar op korter. In de vernieuwde lijst houdt de overheid rekening met de Omgevingswet en de actuele energieprijzen.
Onderdelen van de EML
De lijst bestaat uit drie onderdelen, namelijk Gebouwen, Faciliteiten en Processen die weer onderverdeeld zijn in categorieën met één of meer erkende maatregelen. Bedrijfseigenaren moeten zelf bekijken welke maatregelen voor hen relevant zijn. Zo zijn er bij de categorie Gebouwen vrijwel altijd maatregelen die relevant zijn. Is dat het geval en is de maatregel van toepassing op je bedrijf? Dan moet je deze uitvoeren. Hoe en wanneer hangt van de situatie af, daar gaan we verderop in dit artikel op in.
Relevantie van maatregelen bepalen
Het kan natuurlijk zijn dat een bepaalde categorie voor de locatie van jouw bedrijf niet relevant is. In dat geval zijn ook alle erkende maatregelen onder die categorie niet van toepassing. Een voorbeeld is wanneer er geen bedrijfsrestaurant aanwezig is, in dat geval hoef je de erkende maatregelen voor grootkeukenapparatuur niet toe te passen. Is spouwmuurinstallatie verplicht maar is er geen spouw aanwezig? Dan hoef je de maatregel vanzelfsprekend niet door te voeren. Verder heb je bij het doorvoeren van maatregelen te maken met economische en technische randvoorwaarden. Een economische randvoorwaarde is bijvoorbeeld de terugverdientijd. In principe moeten alle maatregelen uit de EML zich binnen vijf jaar hebben terugverdiend, afhankelijk van je belastingtarief. Een technische randvoorwaarde is bijvoorbeeld wanneer je een aanpassing wil doorvoeren waarvoor je een akkoord van de gemeente nodig hebt. Deze randvoorwaarde is daarom bij meerdere gebouwmaatregelen in de EML opgenomen.
Wanneer maatregelen nemen?
Sommige maatregelen kun je meteen nemen. Wanneer dat het geval is, staat er bij dat ze direct uitvoerbaar zijn op een zelfstandig moment. Bij sommige erkende maatregelen wordt aangeraden om ze op een natuurlijk moment toe te passen. Dit is een moment waarop je om een andere reden al kosten zou maken en waarmee je dus niet alleen extra kosten maakt om een besparingsmaatregel door te voeren. Een voorbeeld hiervan is wanneer een raam vervangen moet worden. Je kunt er in dat geval voor kiezen om meteen voor beter isolerend glas te kiezen of een gevelrenovatie door te voeren. Wanneer apparatuur aan vervanging toe is, kies je bij de aanschaf van een nieuwe voor een energiezuinigere variant.
Onderdeel van energiebesparingsplicht
De Erkende Maatregelen Lijst is onderdeel van de Energiebesparingsplicht. Deze plicht houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen die voor je bedrijf van toepassing zijn, uitvoert. Naar verwachting zijn er tienduizenden bedrijven in Nederland die te maken hebben met de Energiebesparingsplicht. In de EML staan de wettelijk vastgestelde maatregelen die een terugverdientijd van vijf jaar of korter hebben. Het is mogelijk dat niet alle energiebesparende maatregelen die voor jouw situatie gelden op de lijst staan, in dat geval kun je er ook zelf voor kiezen om extra maatregelen door te voeren.
EML-systematiek
De overheid vindt dat bedrijven die de EML volgen voldoen aan de energiebesparingsplicht, dit noemen we ook wel de EML-systematiek. Wanneer een maatregel voor jouw situatie van toepassing is en je voert deze niet uit, moet je voor een (beter) alternatief zorgen waarmee je net zo veel of meer energie bespaart. Doe je dat niet en voer je de verplichte maatregel niet door, dan word je verplicht om de voor jou geldende energiebesparende maatregelen alsnog door te voeren.
Informatieplicht: één keer in de vier jaar rapporteren
Wanneer je te maken hebt met de Energiebesparingsplicht, dan moet je ook één keer in de vier jaar rapporteren over de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen. Deze verplichting is in het leven geroepen op grond van de informatieplicht. Wanneer dit voor jou geldt, dan kun je met behulp van de EML rapporteren. Sommige bedrijven hebben te maken met een onderzoeksplicht. In dat geval moet je zelf onderzoek uitvoeren naar mogelijke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie. Het is dan niet mogelijk om de EML-systematiek te gebruiken. Bedrijven hebben nog tot 1 december van dit jaar om te rapporteren over de door hen genomen maatregelen.
Contact met Audax Renewables
Wil je meer weten over de vernieuwde versie van de EML of advies over welke maatregelen voor je bedrijf gelden en hoe je deze het beste kunt doorvoeren? Neem dan contact op met Audax Renewables. We kijken graag met je mee.
Dit vind je misschien ook leuk
Deze gerelateerde verhalen