TenneT kondigt verhoging transporttarieven aan voor 2024

2 min lezen
1-jun-2023 10:10:53

Hoewel de energiemarkten de afgelopen maanden in rustiger vaarwater lijken te komen, zijn de gevolgen van de explosieve energieprijzen nog altijd zichtbaar én voelbaar. Voor 2023 betekende dat al dat de transporttarieven stegen en onlangs kondigde TenneT aan dat de tarieven voor 2024 waarschijnlijk weer flink gaan omhoog gaan. Vandaag leggen we uit wat dit voor energiekosten zijn, wat deze aankondiging voor het bedrijfsleven betekent en wat bedrijven zelf kunnen doen om met deze stijgende kosten om te gaan.

Wat zijn transporttarieven?

Eigenlijk zegt het woord het al een beetje: de transporttarieven voor energie zijn kosten die gemaakt worden om gas en elektriciteit te transporteren. Het gaat om de weg die de elektriciteit aflegt vanaf de elektriciteitscentrale tot uiteindelijk het stopcontact bij een bedrijf of huishouden. De transportkosten zijn onderdeel van de netbeheerkosten en worden in het geval van een kleinverbruik aansluiting verrekend via de energierekening. Wanneer je een grootzakelijke aansluiting hebt, betaal je de kosten rechtstreeks aan de netbeheerder.

Waardoor stijgen de transportkosten voor energie?

De oorzaak van de hogere transporttarieven is weinig verrassend. Het komt voornamelijk door de enorme prijsstijgingen van elektriciteit in Europa die we de afgelopen jaren hebben gezien. Vanaf de tweede helft van 2021 stegen de prijzen en sinds de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in 2022 nog verder gestegen. Ondanks dat de energietarieven inmiddels weer gunstiger zijn, heeft TenneT nog steeds te maken met hoge inkoopkosten. Om die kosten te dekken, verhoogt de netbeheerder de transporttarieven. Naar verwachting gaat het om een stijging van tachtig tot negentig procent voor hoogspanning. Voor extrahoogspanning zullen de tarieven in 2024 naar verwachting met 120 tot 135 procent toenemen. Bedrijven moeten er dus rekening mee houden dat ook volgend jaar de netbeheerkosten flink gaan toenemen en dat kan leiden tot financiële uitdagingen.

Wat kun je als bedrijf doen?

Op de netbeheerderskosten en dus de transporttarieven heb je helaas weinig invloed. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die bedrijven kunnen doen om de impact van de hogere kosten te verkleinen. Natuurlijk is het besparen van energie ook in dit geval weer een belangrijke tip, maar probeer hogen pieken in de belasting te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinigere apparatuur, investeer in duurzame energieoplossingen of kijk eens kritisch naar de momenten waarop je energie verbruikt. Door deze maatregelen te nemen, kun je de energiekosten van je bedrijf verlagen én het is goed voor het milieu.

Een batterij als oplossing voor hogere energiekosten

Hierboven noemden we het al even; door gebruik te maken van duurzame energie kun je de stijgende transportkosten het hoofd bieden. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren. Dat vraagt om een investering, maar gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken om de investering te doen. Combineer je zonnepanelen met een batterij waarin je energie opslaat en je zorgt er ook nog eens voor dat er minder duurzame energie verloren gaat. In de batterij kun je de opgewekte energie tijdelijk opslaan zodat je het op een ander (piek)moment kunt gebruiken. Op die manier heb je geen zwaardere netaansluiting nodig en betaal je dus ook niet voor die kosten. Je hebt daarmee je energie in eigen beheer en je profiteert van een lagere energierekening.

Audax Renewables helpt bedrijven met hun energievraagstukken

De energiespecialisten van Audax Renewables kunnen je helpen bij zowel de aanvraag van subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen als bij de aanschaf van een batterij. Dankzij ons grote netwerk hebben we betrouwbare partners met wie we je in contact kunnen brengen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een batterij voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op!

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px