Deel dit
Volgende verhaal
Liander moet meer transparantie bieden in congestiegebieden →
Ben je in het bezit van een gebouw dat meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt? Dan is het, op enkele uitzonderingen daargelaten, heel waarschijnlijk dat je te maken hebt met de Informatieplicht Energiebesparing. Elke vier jaar moet je rapporteren wat je hebt gedaan qua energiebesparende maatregelen. Omdat de deadline er weer aan zit te komen, namelijk op 1 december 2023, besteden we in dit artikel weer extra aandacht aan deze verplichting.
We noemden het al even. Op dit moment is de Informatieplicht weer erg actueel omdat de deadline voor rapportage op 1 december 2023 ligt. Dat betekent dat je voor die tijd moet rapporteren over de behaalde energiebesparing van je gebouw(en). De Informatieplichtronde is altijd een cyclus van vier jaar. De vorige deadline was dus in 2019 en de volgende deadline is in 2027. Wil je weten of jij moet voldoen aan de Informatieplicht en of de Energiebesparingsplicht voor jou geldt? Maak dan gebruik van de checklist op de website van de Rijksoverheid.
De Informatieplicht, ook wel de meldplicht genoemd, is sinds 2019 van kracht. De plicht houdt in dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit óf 25.000 m3 gas per jaar verbruiken verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. De genoemde hoeveelheden zijn inclusief zelf opgewekte stroom en het gebruik van alternatieve gassen voor aardgas. Het is belangrijk dat de genomen maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. Ook is het belangrijk om te voldoen aan de Informatieplicht. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van de overheid.
Er is een verschil tussen de Energiebesparingsplicht en de Informatieplicht. Bij eerstgenoemde gaat het over het uitvoeren van de maatregelen terwijl de Informatieplicht gaat over het rapporteren van de genomen maatregelen. Bij de Informatieplicht maakt men onderscheid tussen het gebouw zelf en de activiteiten die in het pand plaatsvinden. Het is dus goed mogelijk dat je een Informatieplicht hebt voor beide onderwerpen.
Wanneer je aan de slag gaat met je rapportage voor de Informatieplicht, dan heb je de Erkende Maatregelenlijst (EML) nodig. In deze lijst staan specifieke maatregelen die het een stuk makkelijker maken om je rapport in te dienen. Het is dus aan te raden om de EML te gebruiken als handleiding. Daarbij is het belangrijk om bij elke maatregel aan te geven of die al dan niet is uitgevoerd en of er een alternatieve maatregel is genomen. Deze informatie verzamel je en je ontkomt er niet aan dat één en ander uitgezocht moet worden. Het is ook raadzaam om je energielabel te raadplegen. Wanneer je gebouw in het bezit is van een relatief goed energielabel, dan staan eventuele maatregelen daarbij genoemd en dit kun je gebruiken voor de Informatieplicht.
Wil je meer informatie over de Informatieplicht, de deadline van 1 december aanstaande of heb je vragen over maatregelen voor de toekomst? Neem dan contact met Audax Renewables op, we denken graag met je mee.
Deze gerelateerde verhalen
Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief