Effectief omgaan met energie tijdens de feestdagen

2 min lezen
1-dec-2023 9:00:00

De feestdagen zijn weer in aantocht en dat is een uitstekend moment om je bezig te houden met het verbruik van (onnodige) energie binnen je bedrijf. Zeker nu de energiekosten zo’n aanzienlijk onderdeel van de bedrijfskosten zijn, is energiemanagement een onmisbaar onderdeel binnen je bedrijf. Bij energiemanagement gaat het om het inzichtelijk maken, beheren en optimaliseren van je energieverbruik. Handig, zeker omdat je daarmee de energiekosten van je bedrijf kunt verlagen en je een positieve impact op het milieu hebt. Eén van de vormen van energiemanagement is feestdagenmanagement en wat is een beter moment dan de decembermaand om je hiermee bezig te houden?

Wat is feestdagenmanagement?

Eigenlijk zegt de naam het al, maar feestdagenmanagement is een vorm van energiemanagement die je specifiek inzet tijdens en rondom de feestdagen. Denk daarbij aan (verplichte) vrije dagen zoals Pasen, Koningsdag, Kerst en vakantieperiodes. Zeker eind december zijn veel bedrijven in de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw gesloten en dan is het zonde wanneer er onnodig energie verbruikt wordt. Met feestdagenmanagement heb je inzicht in welke apparatuur en systemen veel energie verbruiken tijdens openingstijden en die wellicht uitgezet kunnen worden tijdens de feestdagen. Op die manier voorkom je onnodig energieverbruik en verlaag je je energiekosten.

Ideaal voor feestdagen én vakantieperiodes

Wanneer je je bezighoudt met feestdagenmanagement, analyseer je dus je energieverbruik op genoemde momenten. Dankzij de informatie uit deze analyse kun je gericht maatregelen nemen om onnodig energieverbruik te voorkomen. Voorbeelden zijn het uitschakelen van (automatische) verlichting, het optimaliseren van het klimaatsysteem een het uitzetten van apparatuur. Uiteraard is het bij sommige bedrijven niet mogelijk om bedrijfsprocessen tijdelijk uit te schakelen, maar wellicht zijn er dan op andere gebieden maatregelen die je kunt nemen.

Praktische tips die je snel kunt toepassen

Hieronder delen we een aantal praktische tips die je komende feestdagen eenvoudig en snel kunt uitvoeren om energie te besparen:

  • Controleer de verlichting: branden er geen onnodige lampen of is de automatische verlichting uitgeschakeld tijdens een bedrijfssluiting?
  • Zet de verwarming op dagen dat er niemand aanwezig is een graad lager;
  • Controleer of alle apparatuur uitgeschakeld is, met uitzondering van noodzakelijke apparaten;

Laat Audax Renewables je helpen met feestdagenmanagement!

Wil je je nog voor de komende feestdagen of in 2024 meer bezighouden met energiemanagement? Laat een energiespecialist van Audax Renewables dan met je meekijken. Samen met jou kijken we waar energieverspilling tegen kan worden gegaan en welke maatregelen je kan nemen om je bedrijf te verduurzamen. Neem contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen!

 

 

 

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px