Deel dit
Volgende verhaal
Gasverbruik in Nederland daalde in de eerste helft van 2023 →
Het is een term die veelvuldig in het nieuws en op onze website voorbij komt: de energietransitie. In onze artikelen over congestie hebben we het geregeld over de energietransitie als oorzaak, maar wat is de energietransitie eigenlijk? Waarom is dit proces in gang gezet en wat betekent het voor (industriële) bedrijven? Vandaag geven we je in dit artikel meer uitleg over dit onderwerp.
Met de energietransitie bedoelen we de overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzaam opgewekte energie. Als we het hebben over fossiele energie, dan bedoelen we energie dat opgewekt wordt met steenkool, aardolie en aardgas. Wanneer energie opgewekt wordt vanuit duurzame bronnen, dan gaat het bijvoorbeeld om zonne- en windenergie. Ook energie uit biomassa en waterkracht zijn voorbeelden van duurzame (of groene) energie. De energietransitie is een proces dat om grote veranderingen vraagt en daarom gaat het flink wat jaren duren voordat de transitie is afgerond. Het doel is om in 2050 een geheel duurzame energievoorziening in Nederland te hebben en dat de energietransitie dus afgerond is. Dat is een afspraak die vastgelegd is in het Energieakkoord.
De belangrijkste reden voor de energietransitie is klimaatverandering. Dat heeft nu al wereldwijd impact en dat zien we geregeld terug in nieuwsberichten over extreme weersomstandigheden en recent nog de hoge temperaturen in bijvoorbeeld Italië en Griekenland. Als we ons energieverbruik niet veranderen, dan nemen de problemen in de toekomst alleen maar toe. Het gebruik van fossiele brandstoffen is namelijk slecht voor het milieu omdat er bij verbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Daarom hebben wereldleiders tijdens de klimaatconferentie van 2015 in Parijs gezamenlijk besloten om klimaatverandering aan te pakken. Het resultaat van dat besluit is de energietransitie.
Een belangrijke uitdaging van de energietransitie in Nederland is verwarming. We gebruiken hier nog altijd veel aardgas voor en dit moeten we op termijn dus vervangen door andere energiebronnen. Denk daarbij aan groen gas, stadverwarming of zonne-energie. Bij veel nieuwbouwprojecten wordt aardgas al vervangen door andere energiebronnen, maar bij verwarming is dat een lastiger proces. Een andere uitdaging is er op het gebied van het opslaan van de duurzaam opgewekte energie. Zonne-energie wekken we uiteraard alleen op wanneer de zon schijnt, maar ook als dat niet het geval is hebben we wel energie nodig. Hiervoor zijn opslagmogelijkheden nodig, bijvoorbeeld in de vorm van batterijen. Het is daarbij belangrijk dat de oplossingen betaalbaar en toegankelijk zijn voor zowel bedrijven als huishoudens. Op dat gebied valt de komende jaren nog veel winst te behalen.
Bij industriële bedrijven ligt de focus van de energietransitie voornamelijk op het gebied van besparen en het verduurzamen van energieverbruik. Deze sector moet naar een situatie waarin de bedrijfsprocessen volledig CO2-neutraal zijn. Om bedrijven te helpen bij deze overgang, zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen. Zowel de overheid als de private sector neemt initiatieven om het bedrijfsleven te stimuleren om over te stappen naar duurzame energie. Dankzij subsidies is het voor industrieën aantrekkelijker om te investeren in duurzame alternatieven.
Audax Renewables is als zakelijke energieleverancier de expert als het gaat om de energietransitie. Onze energiespecialisten zijn op de hoogte van de eisen en voorzien bedrijven van persoonlijk advies om hen daarmee bij te staan in de energietransitie. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen in de energietransitie? Plan dan een afspraak in voor een vrijblijvend adviesgesprek!
Deze gerelateerde verhalen
Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief