Gasverbruik in Nederland daalde in de eerste helft van 2023

2 min lezen
25-aug-2023 10:01:22

Het totale aardgasverbruik in Nederland lag de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 10% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar werd al een daling ingezet vanwege de explosieve gasprijzen, toen daalde het gasverbruik met ongeveer een kwart ten opzichte van 2021. Destijds was dat het laagste gasverbruik sinds 1972. Die daling werd de eerste helft van 2023 dus verder doorgezet.

Vooral industrie schroefde gasconsumptie terug

De daling van 10% geldt voor het totale gasverbruik in Nederland, dus voor zowel huishoudens, elektriciteitscentrales als bedrijven. Wanneer gekeken wordt naar industriële bedrijven, dan is de daling zelfs nog iets forser. De Nederlandse industrie schroefde de gasconsumptie in de eerste helft van 2023 met zo’n 13% terug. Binnen de chemische sector zien we een daling van 18 procent van het gasverbruik ten opzichte van dezelfde tijdsperiode vorig jaar. De papierindustrie wist zelfs een indrukwekkende besparing van 34 procent te realiseren.

Zachte winter en gedragsverandering

Een belangrijke oorzaak voor het lagere gasverbruik is de zachte winter van 2022/2023. Het is niet extreem koud geweest, waardoor er relatief weinig gas nodig was om te stoken. Dit geldt voornamelijk voor huishoudens. In het algemeen geldt dat gedragsverandering bij zowel bedrijven als huishoudens een grote rol speelt. Zelfs wanneer we de zachte temperaturen achterwege laten, zien we dat het gasverbruik aanzienlijk verminderd is. Door de gestegen gasprijzen van vorig jaar hebben veel industrieën hun productieprocessen anders ingericht, juist omdat deze sector veel energie nodig heeft. Zoals we al noemden, is binnen de chemische sector het gasverbruik de eerste zes maanden met 18% verminderd. Hier is geen directe verklaring voor, maar eerder werd wel al bekend dat sommige producenten (bijvoorbeeld van zink en aluminium) hun productieprocessen stillegden vanwege de hoge gasprijzen. Een andere mogelijke verklaring voor het lagere gasverbruik is dat bedrijven kiezen voor alternatieven voor gas, bijvoorbeeld elektriciteit.

Ook lagere gaswinning

De gaswinning in Nederland is ook gedaald. Er wordt nog altijd gas gewonnen in de Noordzee en via diverse gasvelden, maar dus wel minder dan voorheen. Wanneer we kijken naar het importeren van gas, dan speelt LNG (vloeibaar gemaakt gas) sinds de oorlog in Oekraïne een steeds grotere rol. Ondanks de beperkingen die opgelegd zijn aan Rusland, komt nog steeds een klein deel van ons gas uit Rusland. Het gas dat gewonnen en geïmporteerd wordt, is niet alleen bedoeld voor direct verbruik. Zoals we al vaker vermeld hebben, wordt het gas ook gebruikt om de gasbergingen te vullen om op die manier een buffer voor de volgende winter te creëren. Dankzij de milde temperaturen van afgelopen winter én het lagere gasverbruik in de eerste helft van 2023, zijn de gasbergingen op dit moment al bijna volledig gevuld.

Een passend zakelijk energiecontract voor jouw verbruik

Ben je op zoek naar een zakelijk energiecontract dat past bij jouw verbruik? Bij Audax Renewables hebben we verschillende energiecontracten die geschikt zijn voor bedrijven in bijvoorbeeld de industriële sector. Denk aan een vast contract waarbij je gedurende de looptijd precies weet waar je aan toe bent en onverwachte gebeurtenissen in de markt geen invloed hebben op de prijs die je betaalt. Of kies je juist voor een flexibel contract waarmee je kunt inspelen op de actuele prijzen op de markt? Onze energiespecialisten adviseren je graag over een passend energiecontract voor jouw onderneming. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px