Een stabiele energiepartner in deze roerige tijd; de energiecrisis

1 min lezen
5-apr-2023 14:53:31

Dat de energiecrisis al enige tijd aan de gang is, blijkt wel uit het aantal aangevraagde faillissementen door energieleveranciers. In oktober viel Welkom Energie (90 duizend klanten) en begin deze maand ook Enstroga (450 klanten). Naast deze is er nu het derde slachtoffer: Anode Energie wil faillissement aanvragen. Audax Renewables blijft ook in deze roerige tijd de stabiele energiepartner!

De hoge prijzen als oorzaak

De energiecrisis binnen energieleveranciersland wordt veroorzaakt door de stijgende energieprijzen. Deze hebben de afgelopen tijd een recordhoogte bereikt, met een piek eind september. Na een daling in oktober stegen de prijzen heel november door. Enkele oorzaken zijn de lagere herfsttemperaturen in Europa en de tegenvallende windproductie. We hebben in Nederland nog weinig herfststormachtige dagen gehad. Ook zijn de gasvoorraden in Nederland lager dan normaal en is de vulgraad terecht gekomen onder de 65% nu versus gemiddeld 88% van de afgelopen jaren. Daarbij vallen de Russische leveringen tegen en is de gasleiding Nord Stream 2 al twee maanden klaar, maar moet nog altijd gecertificeerd worden door Duitsland en de Europese Unie. Al met al een opeenstapeling van opdrijvende prijsfactoren.

Wat doet de energiecrisis?

De gevolgen van deze hoge energieprijzen zijn bij de energieleveranciers voornamelijk voelbaar in de “langere termijnposities”. Eindklanten sluiten contracten met energieleverancier. De leverancier schat dan in wat het verwachte verbruik van de eindklant gaat worden en zou dit om risico’s te mitigeren in moeten kopen. Nu maakt Corona die verbruiksinschatting een stuk lastiger. Waardoor leveranciers vaker en meer scheef zitten tussen hun inkoop en de daadwerkelijke afnamen van hun klanten. Een uitdaging voor de energieleverancier.

Maar inkopen kan ook risicovoller worden ingestoken. Hierbij wordt een deel nog niet ingekocht. Dit is wat er soms gebeurd door de kleinere energieleverancier, die een inkoopvoordeel wilden behalen. Een vorm van risicomanagement. Ze hebben een vast tarief verkocht, maar nog niet ingekocht. Het gevolg in deze stijgende energiemarkt, waarbij elektriciteit ongeveer vierenhalf keer zo duur en gas bijna zes keer zo duur als een jaar geleden, is dat energieleveranciers met weinig financiële buffers failliet gaan.

Audax Renewables als stabiele partner

Een stabiele leverancier, met een strategische inkoopvisie, is dus des te belangrijker voor jou als klant. Hogere prijzen moeten niet leiden tot grote zorgen bij onze klanten. Audax Renewables is dan ook nog steeds de stabiele leverancier, zonder bovenbeschreven problemen.