Prijsplafond energie: wat betekent dit voor de zakelijke markt?

2 min lezen
5-apr-2023 15:17:45

In september kwam het kabinet met het bericht dat er plannen waren voor een prijsplafond op energie. Het doel van dit plafond is dat consumenten en bedrijven de steeds hogere energierekening kunnen blijven betalen. Sindsdien is het wachten op de details rondom het prijsplafond. Gisteren, 4 oktober, werden deze details dan eindelijk bekend. Ook voor de zakelijke markt zijn er plannen om de hoge energiekosten te drukken en die zetten we in dit artikel op een rijtje.

Energietarieven prijsplafond per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt het langverwachte prijsplafond op elektriciteit en gas. Voor gas geldt dan een tarief van €1,45 per m3 tot een jaargebruik van 1200 m3 gas. Het tarief voor elektriciteit wordt €0,40 per kWh, tot een jaargebruik van 2900 kWh. Die tarieven zijn gunstiger dan in eerste instantie gedacht werd. Deze regeling geldt vooral voor consumenten, maar ook andere kleinverbruikers profiteren van de lagere tarieven. Het gaat bijvoorbeeld om zzp’ers, winkels en een deel van het kleine mkb. Wanneer het verbruik boven het vastgestelde jaarverbruik komt, betaalt de verbruiker voor de extra energie wel de hogere marktprijs. Dit kan per energieleverancier en contract verschillen.

Energiekostenregeling voor de zakelijke markt

Er komt nog een regeling voor het mkb voor bedrijven die relatief veel energie verbruiken. Voorbeelden hiervan zijn productiebedrijven en bakkerijen. Zij komen qua verbruik boven het jaarverbruik van het prijsplafond uit en zouden daarom nog steeds te maken hebben met aanzienlijke energiekosten. Hiervoor wordt een zogenaamde Tegemoetkoming Energiekosten-regeling in het leven geroepen. Naar verwachting is deze pas per 1 april 2023 gereed, maar geldt de regeling wel met terugwerkende kracht. Dat zou betekenen dat bedrijven die hiervoor in aanmerking komen tegemoetkoming krijgen voor de periode vanaf 1 november 2022. Voor bedrijven die nu al problemen hebben om hun energierekening te betalen, wordt nog iets bedacht. 

Formule om regeling voor mkb te bepalen

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven in aanmerking komen voor de regeling om deels gecompenseerd te worden. De energiekostenregeling wordt berekend aan de hand van een formule. Hoe die formule precies gaat zijn, is nog niet bekend. Naar verwachting gaat het om een percentage van de prijsstijging van energie, vermenigvuldigd met een maximaal energieverbruik per jaar die per onderneming wordt bepaald. Boven dat verbruik geldt, net als voor het reguliere plafond, een hogere marktprijs.

Stimulans om te besparen

Minister Rob Jetten gaf bij Nieuwsuur aan dat de maximale hoeveelheid energie in het prijsplafond zo bedacht is dat het comfortabel is, maar dat er wel een stimulans blijft om te besparen. Ook voor bedrijven geldt dat besparen en verduurzaming op energiegebied interessant blijft. De afgelopen maanden wordt steeds duidelijker dat het elektriciteitsnet op sommige plekken overvol is. Daardoor is het voor bedrijven niet altijd mogelijk om meer stroom te krijgen, bijvoorbeeld om uit te breiden. Bij Audax Renewables denken we graag met je mee. Zowel over het besparen op je energie, als over slimme manieren om met elektriciteit om te gaan. Bijvoorbeeld door een batterij te plaatsen waarin je overtollige elektriciteit opslaat. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Describe your image