Deel dit
Vorig verhaal
← Lang leve de wind! 5 weetjes over windenergie
Volgende verhaal
Een batterij; opslag voor vandaag en morgen →
In maart van 2022 was er een historisch moment: de gasprijzen bereikten als gevolg van de oorlog in Oekraïne een recordhoogte. Sinds die tijd hebben we vele schommelingen gezien op de gasmarkt en geopolitieke ontwikkelingen blijven een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Dat hebben we deze week ook weer gezien. Er werd afgelopen woensdag namelijk weer een nieuw record bereikt en sinds die tijd is de prijs hoog gebleven. Hoe komt dit en wat zijn de gevolgen van deze hoge gasprijs?
Nord Stream 1 is vorige week dan wel weer in gebruik genomen, maar toch is er nog veel onzekerheid rond de pijpleiding. Vorige week stroomde er nog zo’n 40% van de totaalcapaciteit aan gas door NS1, deze week heeft Gazprom de levering teruggeschroefd naar 20% van wat de leiding eigenlijk aan kan. Het komt niet als een verrassing dat Rusland technische problemen als argument aandraagt. Al voordat de pijpleiding in onderhoud ging, waren er zorgen over het al dan niet hervatten van de Russische gaslevering. Vorige week leken de berichten daarover in eerste instantie positief, maar inmiddels wordt er toch minder gas geleverd en dat is direct terug te zien in de prijs. Op donderdag lag de gasprijs op de beurs in Amsterdam zelfs negen keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De hoge gasprijs heeft ook invloed op de elektriciteitsprijs, die eveneens erg hoog is.
Nederland loopt voorop als het gaat om het besparen van energie, al is dat natuurlijk niet helemaal vrijwillig. Besparingen zijn nodig om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en om de gasbergingen voor komende winter voldoende te kunnen vullen. Al eerder deed de Nederlandse overheid oproepen aan bedrijven om de thermostaat lager te zetten en om apparatuur niet onnodig aan te laten staan.
Voor bedrijven betekenen de hoge prijzen dat energiekosten een steeds belangrijker onderdeel worden van de bedrijfskosten. Dat blijft voorlopig ook zo, zeker wanneer vaste prijsafspraken op een gegeven moment aflopen. Elke sector heeft hiermee te maken, maar vooral energie-intensieve industrie krijgt steeds meer te maken met oplopende kosten. Denk daarbij aan bedrijven in de agrarische sector en de voedingsmiddelensector. Op de zakelijke markt heersen daarom zorgen dat productie op een gegeven moment teruggebracht moet worden om de hoge kosten te kunnen dekken.
Bij Audax Renewables blijven we ook in deze onzekere tijden energie aanbieden voor het scherpst mogelijke tarief. We adviseren bedrijven graag over de mogelijkheden om energie te besparen, wat nu belangrijker is dan ooit. Laat bijvoorbeeld een energiescan uitvoeren en zie direct welke mogelijkheden er binnen jouw bedrijf zijn om verbruik van elektriciteit en/of gas te verminderen. Verder werken we samen met een groot aantal partners zodat we voor ieder type klant een passende oplossing hebben. Bijvoorbeeld laadpalen, een batterij of zonnepanelen.
Deze gerelateerde verhalen