Gasbelasting en netbeheerderskosten stijgen in 2024
Afgelopen dinsdag was het de derde dinsdag van september en dat betekent een rijtour in de Glazen Koets, hoedjes in alle soorten en maten en het voorlezen van de Troonrede tijdens Prinsjesdag. Omdat we dit jaar te maken hebben met een demissionair kabinet, werden er geen grote aankondigingen verwacht in de Miljoenennota. Alsnog waren er een paar ontwikkelingen op het gebied van energie. Het ging vooral om zaken die van belang zijn voor huishoudens, maar ook bedrijven krijgen te maken met het feit dat de energiebelasting omhoog gaat in 2024. Los van de informatie uit de Miljoenennota, heeft de ACM laten weten dat de netbeheerderskosten volgend jaar stijgen. In dit artikel geven we over beide ontwikkelingen meer uitleg.
Verandering die voor iedereen merkbaar wordt
Zoals al even genoemd, blijkt uit de Miljoenennota van dit jaar dat de gasbelasting volgend jaar flink stijgt. Waar de belasting op dit moment €0,59266 per m³ bedraagt, wordt dat in 2024 €0,70538 per kubieke meter. Deze verandering wordt voor iedereen voelbaar, zowel voor huishoudens als bedrijven en het maakt daarbij niet uit of je een vast energiecontract hebt. Voor het verbruik van energie betaal je namelijk een heffing waar energieleveranciers niks over te zeggen hebben.
Energierekening bestaat uit verschillende soorten kosten
Daarnaast verwacht toezichthouder ACM dus dat de netbeheerderskosten in 2024 eveneens omhoog gaan. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe veel dit gaat zijn, naar verwachting horen we dat aan het einde van het jaar. Je energierekening bestaat namelijk niet alleen uit de verbruikte energie en heffingen, ook transportkosten zijn een onderdeel van je energietarieven. Je zakelijke energie neem je af bij een energieleverancier, maar netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het energienetwerk en de aansluitingen. In Nederland hebben we zeven netbeheerders: Enexis, Liander, Stedin, Westland Infra, Coteq Netbeheer, Enduris en Rendo Netwerken. Het beheer van het hoogspanningsnetwerk wordt gedaan door TenneT. Deze netbeheerders berekenen dus kosten om de energie te transporteren.
Tariefvoorstellen moeten langs ACM
De voorgestelde tarieven voor 2024 moeten eerst langs de ACM, maar die instantie houdt dus al rekening met een stijging van de netbeheerderskosten. Dat heeft grotendeels te maken met de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, oftewel de energietransitie. Hierdoor moet het stroomnet de komende jaren op de schop en dat kost veel geld. Naar schatting zijn regionale netbeheerders de komende drie jaar zo’n twee miljard euro extra kwijt aan deze werkzaamheden. Die kosten moeten door huishoudens en bedrijven gezamenlijk worden betaald door middel van de transporttarieven. In 2023 ging het om zes miljard euro en volgend jaar stijgt dit naar verwachting met nog eens één miljard euro. Tot slot ontstaan er bij het transporteren van gas netverliezen waarvoor netbeheerders verantwoordelijk zijn. De bijkomende kosten berekenen ze door in hun tarieven. TenneT kondigde in juni van dit jaar al aan dat hun tarieven door de hoge energieprijzen flink zullen stijgen.
Gasbelasting stijgt al jaren
We begonnen dit artikel met de stijgende gasbelasting. Dit is helaas niks nieuws, want de gasbelasting stijgt al jaren omdat de overheid huishoudens en bedrijven stimuleert om minder gas te verbruiken. Dit is onderdeel van de klimaatplannen om in 2050 als land volledig van het gas af te zijn.
Hulp bij het kiezen van het juiste zakelijke energiecontract
Wil je weten welk zakelijke energiecontract het beste bij de ambities van je bedrijf past of wil je meer informatie over hoe een energiecontract is opgebouwd? Neem dan contact met ons op, onze energiespecialisten geven je graag persoonlijk advies!
Dit vind je misschien ook leuk
Deze gerelateerde verhalen