Begin deze week werden er op verschillende plekken lekken ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2; de parallel lopende leidingen vervoeren gas van Rusland naar Europa. De afgelopen maanden heerste al langere tijd onrust over de pijpleidingen. Zo is Nord Stream 2 nooit in gebruik genomen vanwege de politieke spanningen tussen Rusland en Europa. Ook wordt er na vermeend onderhoud en storingen nog maar weinig gas via Nord Stream 1 vervoerd. Sinds augustus ligt de gaslevering via Nord Stream 1 zelfs helemaal stil. De explosies die lekken hebben veroorzaakt in de gaspijpleidingen vormen het meest recente hoofdstuk in dit verhaal. Welke informatie is er bekend en wat betekenen de lekken aan Nord Stream 1 en 2 voor de toch al onrustige energiemarkt?
Inmiddels is al meer dan de helft van het gas dat zich nog in Nord Stream 1 en 2 bevond weggestroomd. er werd al geen gas meer geleverd via de gaspijpleidingen, maar ze waren wel onder druk gevuld met gas. Volgens het Deense Energie-agentschap zal op korte termijn ook de rest van het aanwezige gas weglekken in zee. Op beelden is te zien dat het gas in grote hoeveelheden omhoog komt in de Oostzee. Ter hoogte van het Deense eiland Bornholm bevindt zich een grote gasbel.
Duitse veiligheidsdiensten maken zich grote zorgen om de schade aan beide Nord Stream leidingen. Als de lekken niet snel worden gedicht, vrezen zij dat de schade onherstelbaar wordt door het zoute water dat naar binnenstroomt. Helaas is het dichten van de lekken nu nog te gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheden gas in het zeewater. Verder heeft de lekkage mogelijk ook invloed op de opwarming van de aarde. Gas bestaat voor een groot deel uit methaan, een broeikasgas dat een grotere impact heeft op klimaatverandering dan CO2. Volgens wetenschappers zijn er nu nog te veel onduidelijkheden om op het gebeid van milieu conclusies te trekken.
De gaslekken aan Nord Stream 1 en 2 zijn ontstaan als gevolg van ontploffingen. De algemene opvatting is dat de pijpleidingen met opzet zijn beschadigd. Wie verantwoordelijk is voor de explosies is echter niet duidelijk. Er zijn onder andere beschuldigingen geuit aan het adres van Rusland, Oekraïne spreekt zelfs over een terreurdaad van Rusland. Volgens de Russen zelf zijn deze beschuldigingen ‘absurd’ en zij wijzen op hun beurt naar de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten. De VN Veiligheidsraad komt vandaag, vrijdag 30 september, met spoed bij elkaar om zich te buigen over de kwestie. Ondertussen hebben verschillende landen, zoals Denemarken en Zweden, de veiligheid in de wateren opgeschroefd.
De afgelopen maanden hadden we al te maken met extreem hoge gasprijzen en de gebeurtenissen rond Nord Stream 1 en 2 hebben daar helaas geen positieve invloed op. De invloed van de lekkage was direct terug te zien op de Europese gasmarkt waar de gasprijs met ongeveer 10% steeg, welke alweer teniet zijn gedaan. Ondanks dat de leidingen niet in gebruik waren, zorgen de ontploffingen ervoor dat de onrust op de gasmarkt alleen maar toeneemt.
Deze gerelateerde verhalen