Ook in Flevoland dreigt een stop op het elektriciteitsnet

2 min lezen
16-jun-2023 10:18:44

Daarvoor waarschuwt netbeheerder TenneT. Net zoals in veel andere delen van het land, is het elektriciteitsnet in Flevoland overvol waardoor congestie is ontstaan. Zoals we op onze website al vaker hebben uitgelegd, kun je dit zien als file op het elektriciteitsnet. Met name bedrijven in het oosten en zuiden van de provincie kunnen dit jaar nog te maken krijgen met een stop van het energienet. Dat houdt in dat het voor nieuwe ondernemingen niet altijd mogelijk is om een nieuwe aansluiting te krijgen en bestaande bedrijven kunnen hun aansluiting niet verzwaren. TenneT vraagt daarom wederom aan bedrijven om te helpen om het stroomnet te ontlasten.

Energieverbruik spreiden over de dag

Eind 2022 vroeg de netbeheerder bedrijven, bijvoorbeeld productiebedrijven, in Flevoland al om hun energieverbruik meer te verspreiden over dag. Daardoor kan er ruimte ontstaan op het elektriciteitsnet, omdat niet iedereen dan op hetzelfde moment om (grote hoeveelheden) stroom vraagt. Volgens TenneT hoeft dit slechts een paar keer per jaar en gaat het om twee momenten in de ochtend en in de avond. Namelijk tussen 7:00 en 9:00 uur en tussen 18:00 en 20:00 uur. Om ondernemers te motiveren hun steentje bij te dragen, kunnen ze een vergoeding krijgen. Het blijkt nu dat er maar weinig tot geen aanmeldingen zijn en daarom gaat TenneT voorlichting geven over het creëren van extra ruimte op het energienet.

Energiemanagement om energiestromen optimaal in te richten

Wil je erachter komen hoe je je energieverbruik kunt optimaliseren of hoe je je verbruik meer over de dag kunt verdelen? Kijk dan eens naar energiemanagement. Hiermee krijg je tips voor je energiebeheer en lever je niet alleen een bijdrage aan het congestieprobleem, maar de kans is groot dat je ook nog eens kosten bespaart omdat je minder energie verspilt. Met behulp van energiemanagement creëer je bewustzijn en inzicht. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar verlichting, de temperatuurregeling en apparatuur.

Problemen moeten in 2029 opgelost zijn

De problemen op het elektriciteitsnet in Flevoland moeten tussen 2027 en 2029 opgelost zijn. Bedrijven die op de wachtlijst staan voor een nieuwe of een extra aansluiting, horen volgens de netbeheerder in de zomer van 2023 wat er mogelijk is. TenneT werkt in het hele land hard aan uitbreidingen van het elektriciteitsnet om het congestieprobleem op te lossen. In de tussentijd is het goed voor bedrijven om te kijken naar hun eigen bijdrage en welke andere oplossingen er zijn.

Sla energie tijdelijk op in een batterij

Wanneer je ondernemer bent of graag wil worden, dan is 2027 natuurlijk nog ver weg. We kunnen ons daarom voorstellen dat je in de tussentijd op zoek bent naar manieren waarmee je meer invloed hebt op je eigen stroomvoorziening. Eén van die manieren is een batterij. Hierin kun je opgewekte energie, bijvoorbeeld zonne- en windenergie, tijdelijk opslaan zodat je het op een later moment kunt gebruiken. Op die manier hoef je niet je aansluiting te verzwaren, maar beschik je wel over voldoende stroom om piekmomenten op de kunnen vangen. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je daarmee ook bespaart op de kosten om je netaansluiting te verzwaren.

Audax Renewables helpt ondernemers in Flevoland

Ben je ondernemer in Flevoland en loop je tegen het probleem aan van een mogelijke stop op het elektriciteitsnet? Neem dan contact op met Audax Renewables! Onze energiespecialist in de regio, Pascal Boelhouwers, kijkt graag met je mee naar de mogelijkheden voor energiemanagement, een energiescan of de aanschaf van een batterij. Plan gerust een vrijblijvend adviesgesprek in.

20230719_Advertentie 1 Whitepaper energieopslag en congestie