Wat doen grootverbruikers om hun energiekosten te drukken?

2 min lezen
7-jun-2023 10:00:00

Energiebesparing is en blijft een belangrijk onderwerp van gesprek, ook bij bedrijven in de industriële sector. Deze grootverbruikers van energie investeren veel in verduurzaming, maar uit onderzoek blijkt dat de druk van energiekosten erg hoog blijft. Wat kunnen bedrijven in de industrie doen om hun energiekosten onder controle te houden, hoe gemotiveerd zijn ze nog om verdere investeringen te doen en welke rol speelt de energietransitie hierin?

Klein deel kiest voor verduurzamen

In het onderzoek staan de zogenaamde grootverbruikers centraal. Denk daarbij aan bedrijven die actief zijn in de chemie, voedingsmiddelenindustrie, productie en de transportsector. Een Nederlands adviesbureau ging met deze bedrijven in gesprek over hun energieverbruik en hun plannen om maatregelen te nemen om te verduurzamen. Wat blijkt? Slechts een klein deel van deze bedrijven is sinds de energiecrisis sneller gaan verduurzamen. Ze kiezen er juist eerder voor om hun energie efficiënter in te zetten of het energieverbruik te verlagen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de hogere energiekosten worden doorberekend in de prijzen van producten, dat heeft de consument afgelopen jaar natuurlijk gevoeld in de portemonnee.

 

Elektriciteit is de populairste energiebron

Het is geen verrassing dat voor vrijwel alle bedrijven uit het onderzoek elektriciteit de belangrijkste energiebron is. Een deel maakt ook nog gebruik van gas en/of diesel. Daarbij geeft een aantal grootverbruikers aan dat ze wel van het gas af willen en meer gebruik willen maken van elektriciteit, maar de capaciteit van het stroomnetwerk vormt een obstakel. In bijna heel Nederland hebben we te maken met congestie, waardoor het (nog) niet mogelijk is om elektriciteitsaansluitingen te verhogen. Het net moet nog flink verzwaard worden om de energietransitie voor het Nederlandse bedrijfsleven en de industrie mogelijk te maken.

 

De rol van de energietransitie

Uit het onderzoek blijkt verder nog dat een aantal respondenten zich zorgen maakt over de haalbaarheid van de energietransitie. Veel bedrijven in de industriële sector willen wel verduurzamen, maar daar hangt een hoog prijskaartje aan. Vooral het overstappen naar hernieuwbare elektriciteit vraagt om grote investeringen van bedrijven, waardoor het in veel gevallen nog niet mogelijk is om deze duurzamere vorm van energie te gebruiken. Ook ontbreekt bij veel bedrijven nog draagvlak voor de energietransitie. Daarom is het belangrijk voor grootverbruikers om binnen het bedrijf iedereen bewust te maken van het belang van deze verandering. Op die manier worden medewerkers gemotiveerd om hun steentje bij te dragen.

 

Hoe kunnen grootverbruikers hun energieverbruik optimaliseren?

Voor bedrijven in de industriële sector is het van belang om een volledige energietransitie te ontwikkelen. De eerste stap is om inzicht te krijgen in het energieverbruik en aan de hand van die informatie de energieprestaties te verbeteren. Het is daarom aan te raden om als bedrijf te onderzoeken welke apparaten de meeste energie verbruiken en op welke gebieden winst behaald kan worden. De Energiescan van Audax Renewables is een goede manier om dit inzicht te verkrijgen. Tijdens de Energiescan lopen we door jouw bedrijf en brengen we het energieverbruik in kaart. Je krijgt direct hands on adviezen en in een maatrapport volgt een uitgebreider advies voor de lange termijn. Wil je gebruik maken van de vrijblijvende Energiescan? Maak dan direct een afspraak, we komen graag bij je langs!

 

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px