Ook Zeeland kampt met overvol stroomnetwerk

2 min lezen
19-jul-2023 14:10:42

Na onder andere Noord-Brabant, Limburg en Flevoland kampt inmiddels ook Zeeland met een overvol stroomnetwerk. Dat houdt in dat bedrijven met een nieuwe grootzakelijke stroomaansluiting voorlopig op een wachtlijst terecht komen. Bedrijven met een bestaande aansluiting zullen ook moeten wachten wanneer ze deze willen verzwaren. Het overvolle elektriciteitsnetwerk heeft wederom te maken met de verduurzaming bij bedrijven. Als gevolg van de energietransitie kiezen steeds meer bedrijven voor elektrische oplossingen en in veel regio’s is het hoogspanningsnet niet ingericht op de enorm toenemende vraag.

TenneT werkt aan uitbreiding van het elektriciteitsnet

Momenteel ligt er bij netbeheerder TenneT een aanvraag van 3,5 gigawatt aan extra vermogen. Volgens Eefje van Gorp, woordvoerder van TenneT, is dat te vergelijken met acht keer het huidige verbruik en zelfs drie keer het huidige vermogen van de provincie Zeeland. Het is dus niet verrassend dat het niet direct mogelijk is om aan deze vraag te voldoen. Er wordt, net als in veel andere delen van het land, gewerkt aan uitbreiding. Helaas groeit de vraag veel sneller dan dat het net kan worden uitgebreid, daardoor komen grootverbruikers die een nieuwe of een zwaardere aansluiting willen dus nu op een wachtlijst te staan.

Wachtlijst duurt mogelijk jaren

Hoe lang bedrijven op deze wachtlijst moeten staan, is niet precies te zeggen. Het is volgens de woordvoerder van TenneT goed mogelijk dat dit proces jaren gaat duren. Bedrijven in de regio Schouwen-Duiveland moeten bijvoorbeeld rekening houden met een wachtlijst tot ongeveer 2028. TenneT geeft aan dat daar al gewerkt wordt aan uitbreiding van het hoogspanningsnet en de verwachting is dat die werkzaamheden in 2027 of 2028 afgerond zijn. Ten opzichte van de rest van de provincie valt dat nog mee. In de rest van Zeeland kan het nog wel tien jaar duren voor er weer voldoende elektriciteit beschikbaar is op het net.

Oplossingen voor congestie

Een andere naam voor het overvolle stroomnetwerk is (net)congestie. Dat dit steeds meer voorkomt, is met het oog op verduurzaming geen verrassing. Wel is het belangrijk om gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingen, zeker omdat het nog jaren duurt voordat het hele elektriciteitsnet in Nederland is aangepakt. In bijvoorbeeld Noord-Brabant en Limburg werd gevraagd aan bedrijven om hun elektriciteitsverbruik te verspreiden. Het net is namelijk niet altijd vol, maar vooral op piekmomenten waarop veel bedrijven om grote hoeveelheden elektriciteit vragen. Wanneer de vraag meer in balans is, is er minder kans op een tekort als gevolg van congestie. In de genoemde provincies bleek dit een goede oplossing te zijn, want daar is op korte termijn wel weer ruimte gekomen voor nieuwe grootverbruikers. TenneT wil deze oplossing ook in Flevoland toepassen, maar daar is vooralsnog niet voldoende animo. Daarom worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd om bedrijven te stimuleren hun elektriciteitsverbruik aan te passen.

Een batterij als oplossing voor vol elektriciteitsnet

Een andere oplossing voor congestie, is een batterij. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van dit probleem. Batterijen zijn heel goed geschikt voor het opslaan van overtollige elektriciteit om dit op een later moment te kunnen gebruiken. Zo is het mogelijk om op momenten dat er hoge productie is vanuit zonnepanelen, de opgewekte energie op te slaan in een batterij. Op een ander (piek)moment kun je deze elektriciteit gebruiken en hoef je dat niet af te nemen van het net. Dit noemen we ook wel energieopslag of ‘opslag op het net’.

Download onze whitepaper over batterijen

In onze whitepaper over bedrijven onderzoeken we de rol van batterijen bij het aanpakken van energieproblemen zoals energiecongestie en energieopslag. We gaan onder andere in op de oorzaken van congestie en zetten de voordelen van batterijen op een rijtje. Wil je meer weten over dit onderwerp? Download de whitepaper dan gratis op onze website!

20230719_Advertentie 1 Whitepaper energieopslag en congestie