Wat ESG jouw bedrijf aan (financiële) voordelen biedt

2 min lezen
24-mei-2024 14:11:13
Wat ESG jouw bedrijf aan (financiële) voordelen biedt
6:34

Eén van de meest impactvolle manieren om als bedrijf relevant en succesvol te blijven in een snel veranderende wereld, is door te investeren in het milieu, de maatschappij en goed bestuur. Ofwel in ESG: Environmental, Social en Governance. Lees hier wat de drie ESG-criteria omvatten en jouw bedrijf bieden, alsook hoe Audax Renewables je hierin kan ondersteunen.

Wat de ESG-criteria betekenen

Je kunt de ESG-criteria gebruiken om impact op het gebied van het milieu en een rechtvaardige maatschappij te meten en te verbeteren. Ieder criterium heeft zijn eigen aandachtsgebied: 

  • Environmental (Milieu): Maatregelen die je kunt nemen om je ecologische  voetafdruk te verkleinen. Zoals het besparen van energie, gebruik van groene energie en duurzaam afvalbeheer, om zo de CO2-uitstoot te verminderen.
  • Social (Maatschappij): Het positief beinvloeden van de impact die je bedrijf heeft op de mens en maatschappij. Denk aan de zorg voor diversiteit en goede arbeidsomstandigheden, en het bijdragen aan de gemeenschap.
  • Governance (Bestuur): Zorg dragen voor goed bestuur, wat onder meer transparantie, ethisch zakendoen en verantwoordelijke besluitvorming omhelst. Essentieel voor het opbouwen van vertrouwen bij stakeholders.

Voordelen die ESG biedt

Het implementeren van ESG-criteria biedt tal van voordelen voor je bedrijf. We zetten de zes voornaamste op een rij:

  1. Toegang tot kapitaal: Investeerders geven steeds vaker de voorkeur aan bedrijven met sterke ESG-prestaties. Dit kan de toegang tot financiering vergemakkelijken en de kosten van kapitaal verlagen.
  2.  Betere financiële prestaties: Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die goed presteren wat betreft ESG, ook betere financiële resultaten behalen. Dit komt doordat het implementeren van de criteria kan leiden tot kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen.
  3. Risico’s verminderen: Ben je als bedrijf bewust van je impact op het milieu en de samenleving, dan kun je proactief maatregelen nemen om risico’s te beheersen. Zo voorkom je boetes, aansprakelijkheid en reputatieschade.
  4. Meer loyale klanten: Steeds meer consumenten beseffen dat hun aankopen impact hebben. Door duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel te hebben staan, kun je meer loyale klanten aantrekken en je onderscheiden van de concurrentie.
  5. Stimuleert innovatie: ESG kan innovatie stimuleren doordat bedrijven nieuwe marktkansen verkennen, op zoek gaan naar duurzame oplossingen en producten dan wel diensten ontwikkelen die inspelen op de behoeften van de samenleving.
  6. Trekt talent aan: Steeds meer mensen zijn op zoek naar een werkgever die waarde hecht aan de ESG-criteria. Door die te integreren, kan je als bedrijf aantrekkelijker worden voor getalenteerde professionals.

Zo kunnen wij je ondersteunen

Als toonaangevende duurzame energieproducent en -leverancier bevordert Audax Renewables actief de energietransitie en daarmee de transitie naar een duurzamere wereld en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Zo bieden we 100% groene energie aan waarmee bedrijven hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Ook ondersteunen we bedrijven bij de analyse en optimalisatie van het energieverbruik, het ontwikkelen van lange termijnplannen voor energiebeheer, en het integreren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering.

Samen de uitdaging aangaan?

Het integreren van ESG-criteria kan overweldigend lijken, maar elk klein stapje telt. Op het gebied van milieu: begin met een energie-audit om te zien waar je kunt besparen en investeer in hernieuwbare energie. We helpen je er graag bij, om zo samen bij te dragen aan een betere en groenere toekomst.

CTA Whitepaper Subsidies