De Europese elektriciteitsmarkt

2 min lezen
5-apr-2023 15:03:43

De afgelopen tijd hebben we het in onze nieuwsupdates veel gehad over de oorlog in Oekraïne en de invloed van die oorlog op de elektriciteits- en gasmarkt in Nederland. In Europa zijn er echter nog meer factoren die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van prijzen. De elektriciteitsmarkten staan steeds meer met elkaar in verbinding en landsgrenzen worden minder belangrijk. Daardoor hebben stilliggende centrales in andere landen, zoals nu in Frankrijk, ook direct invloed op de prijzen in Nederland.

 

Centrales in Frankrijk liggen stil

Sinds begin april ligt de helft van de Franse nucleaire centrales stil vanwege beschikbaarheidsproblemen en onderhoudswerkzaamheden. Ook wordt er onderhoud gepleegd aan centrales in verband met roestvorming. Frankrijk wekt dus zelf veel minder elektriciteit op, maar er blijft natuurlijk wel vraag naar stroom. Met name wanneer de temperaturen stijgen, neemt de vraag naar elektriciteit toe. Hierdoor bestaat de kans dat Frankrijk de komende tijd steeds afhankelijker wordt van stroom vanuit omringende Europese landen om aan de vraag in eigen land te voldoen. Ook wordt er meer aanspraak gedaan op steenkolen- en gascentrales uit andere landen terwijl de prijzen voor die grondstoffen momenteel erg hoog zijn.

Ontwikkeling elektriciteitsprijs

De verwachting is dat de problemen met de Franse nucleaire centrales uiterlijk in augustus opgelost zijn. Dat houdt in dat er een realistisch risico is dat er niet voldoende elektriciteit opgewekt kan worden tijdens de warme zomermaanden. Wanneer de temperaturen omhoog gaan, stijgt de vraag naar elektriciteit. Dat heeft te maken met het gebruik van airconditioning om de temperatuur in bedrijven, fabrieken en woningen aangenaam te houden. Bij warm weer wordt Frankrijk daardoor afhankelijk van de import van elektriciteit vanuit omringende landen of van elektriciteit opwekken met dure grondstoffen. Dit heeft ook impact op de termijncontracten in Nederland.

De rol van Nederland binnen Europa

Het is niet ongebruikelijk dat elektriciteit onderling uitgewisseld wordt. Hiervoor heeft Nederland verbindingen met Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Denemarken. Het hoogspanningsnet van TenneT is een voorbeeld van zo’n net dat landsgrenzen overschrijdt. Dit net loopt onder andere door Nederland en Duitsland en is een belangrijke schakel binnen de Europese elektriciteitsmarkt. De reden dat de termijncontracten in Nederland beïnvloed worden door de situatie in Frankrijk heeft dan ook te maken met het feit dat wij via de interconnectie naar Duitsland stroom leveren aan andere Europese landen, zoals Frankrijk. Voor het transporteren van stroom zijn binnen de Europese Unie duidelijke afspraken gemaakt. Zo is er in 2014 besloten voor 2020 dat landen minimaal 10% van hun geproduceerde capaciteit moeten kunnen transporten naar andere landen.

Elektriciteit tussen Nederland en België

Ook tussen Nederland en België is er een belangrijke uitwisseling van elektriciteit. De capaciteit van de interconnectie voor stroom tussen Nederland en België is in Nederland uitgebreid tot 1000 megawatt. Tot en met 2022 is deze uitbreiding alleen beschikbaar van België naar Nederland. Dit heeft te maken met een nucleaire centrale in het Belgische Doel. Het netwerk rond het Doel heeft niet de capaciteit om de maximale import vanuit Nederland en de productie van de kerncentrale te verwerken.

Blijf op de hoogte van de elektriciteitsprijzen

Wil je op de hoogte blijven van (geopolitieke) ontwikkelingen op de elektriciteits- en gasmarkt? Schrijf je dan in voor de marktrapporten van Audax Renewables. Wij geven je dan wekelijks of maandelijks informatie over de ontwikkeling van de markt, prijzen en onze verwachtingen voor de komende tijd.

Describe your image