De dynamiek van de salderingsregeling: voorlopig behouden

1 min lezen
13-feb-2024 13:27:42

Recentelijk heeft een wetsvoorstel om deze regeling af te bouwen, dat gepland stond vanaf 2025, geen groen licht gekregen in de Eerste Kamer. Oftewel de gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig behouden, maar politieke ontwikkelingen en bezwaren zorgen voor onzekerheid over de toekomst van deze regeling. Laten we duiken in de complexe dynamiek en de mogelijke impact op zonnepaneelhouders.

Politieke strijd in de Eerste Kamer

Het recente wetsvoorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen heeft geen meerderheid behaald in de Eerste Kamer. Belangrijke partijen, waaronder BBB en GroenLinks-PvdA, hebben aangegeven tegen het voorstel te stemmen. Deze beslissing volgt op hun eerdere tegenstem in de Tweede Kamer.

Bezorgdheden over toegankelijkheid en financiële impact

De tegenstanders van de afbouw van de regeling uiten zorgen over de toegankelijkheid van zonnepanelen voor mensen met een lager inkomen. Zij vrezen dat zonder de salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van diegenen met beperktere financiële middelen. Demissionair minister Rob Jetten benadrukte de financiële impact van het behoud van de regeling. Hij stelde dat het wegstemmen van de wet de overheid incidenteel 2,8 miljard euro en structureel 717 miljoen euro zou kosten.

Huidige regeling en bezwaren

De salderingsregeling, in het leven geroepen twintig jaar geleden, maakt het mogelijk om ongebruikte zonnestroom aan het elektriciteitsnet te leveren en dit te verrekenen met verbruikte elektriciteit. Deze regeling heeft financiële voordelen geboden en heeft de adoptie van zonnepanelen gestimuleerd. Dit heeft er mogelijk zelfs voor gezorgd dat Nederland de koploper is wat betreft zonne-opwek per inwoner.

Tegenstanders van de regeling brengen bezwaren naar voren, waaronder de capaciteit van het elektriciteitsnet om de groeiende elektriciteitsstroom effectief te verwerken. Ze pleiten voor een verschuiving naar meer zelfgebruik van opgewekte stroom binnen huishoudens. Een ander argument tegen de salderingsregeling is de vermeende oneerlijkheid voor mensen zonder zonnepanelen, die bijdragen aan oplossingen voor overbelaste stroomnetten zonder van de voordelen te profiteren. Voorstanders van afschaffing suggereren dat consumenten meer zelfopgewekte stroom binnen hun huishouden moeten gebruiken.

Wil je advies over jouw situatie? We helpen je er graag bij. 

Describe your image