De beste plaatsing van zonnepanelen voor bedrijven
Bij de overstap naar duurzame energie zijn zonnepanelen een logische en rendabele keuze voor bedrijven. Maar om het maximale uit een zonne-installatie te halen, is de juiste plaatsing cruciaal. Om je op weg te helpen, vertellen we je wat de beste opties zijn voor zonnepanelen op bedrijfsgebouwen en waar je als ondernemer op moet letten bij de installatie.
Waar zakelijke zonnepanelen plaatsen?
De plaatsing van zonnepanelen is allesbepalend voor het rendement. Factoren zoals daktype, hellingshoek en oriëntatie op de zon spelen hierbij een grote rol. Ook moet er rekening worden gehouden met schaduwval van omliggende gebouwen of installaties zoals airco-units of dakdoorvoeren. Bij bedrijfspanden zijn platte daken vaak ideaal: ze bieden veel ruimte én flexibiliteit in plaatsing en oriëntatie. Maar ook schuine daken kunnen, mits goed gericht, uitstekende opbrengsten leveren.
Hoeveel zonnepanelen plaatsen?
In bijna alle gevallen is het niet efficiënt om het dak van je bedrijfspand helemaal vol te leggen met zonnepanelen. Dit omdat je nu al niet meer al je zelf opgewekte energie kunt terugleveren én per 1 januari 2027 de salderingsregeling definitief wordt stopgezet.
Om zonnepanelen wél voordelig te gebruiken, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het totale eigen verbruik, de piekmomenten en dalmomenten. De juiste hoeveelheid zonnepanelen is dus van verschillende factoren afhankelijk en per bedrijf verschillend. In combinatie met het dakoppervlakte berekenen wij hoeveel zonnepanelen er op het dak passen om zo efficiënt mogelijk energie op te wekken.
Zakelijke zonnepanelen op een plat dak of schuin dak?
Zonnepanelen kunnen op bijna alle soorten daken geplaatst worden. De belangrijkste factoren voor de uiteindelijke zakelijke energieopwek zijn het aantal zonne-uren en de energiedichtheid van zonlicht.
Plat dak
Platte daken geven je de vrijheid om zonnepanelen optimaal te positioneren. Met behulp van montagesystemen kunnen we de ideale hellingshoek creëren en de panelen richting het zuiden richten voor maximale zonlichtinval.
Schuin dak
Op schuine daken zijn de panelen afhankelijk van de bestaande hellingshoek en oriëntatie. Een zuidgericht schuin dak met een hellingshoek tussen de 30° en 40° is ideaal. Zit je op een andere oriëntatie? Ook dan kunnen zonnepanelen nog steeds rendabel zijn, zeker met moderne panelen die ook bij diffuus licht goed presteren. Onze specialisten bekijken graag wat de beste oplossing is voor zonnepanelen op jouw schuine dak.
Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak?
Voor bedrijven met een plat dak is een hellingshoek van circa 10° tot 15° meestal het meest efficiënt. Deze hoek zorgt voor een goede balans tussen zoninstraling en ruimtegebruik: bij te steile hoeken werpen panelen schaduw op elkaar, waardoor de opbrengst daalt. Het is dan ook belangrijk dat er bij de plaatsing van zonnepanelen altijd rekening gehouden wordt met de hoeveelheid zoninval en energiedichtheid van de zon.
Zonnepanelen: noord, oost, zuid of west?
Voor het hoogste rendement worden zonnepanelen idealiter naar het zuiden geplaatst. Maar ook oost-west-opstellingen kunnen interessant zijn, vooral op platte daken. Deze opstelling zorgt voor een gespreide opbrengst over de dag, wat gunstig kan zijn voor bedrijven met een continu stroomverbruik. Zonnepanelen op het noorden leveren doorgaans minder op en worden over het algemeen afgeraden, tenzij er een specifieke reden is (bijvoorbeeld esthetiek of ruimtegebrek).
Zonnepanelen voor jouw bedrijf
De beste plaatsing van zonnepanelen hangt sterk af van jouw specifieke situatie. Onze specialisten denken we graag mee over de meest rendabele én veilige oplossing voor jouw bedrijfspand. Of je nu een groot magazijn met plat dak hebt of een karakteristiek pand met een schuin dak, wij zorgen voor maatwerk.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw locatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Contact opnemen
Deel dit
Dit vind je misschien ook leuk
Deze gerelateerde verhalen

De dynamiek van de salderingsregeling: voorlopig behouden

Flinke stap in duurzame opwek: helft stroomverbruik 2023 groen
