De CO2 prestatieladder

2 min lezen
26-sep-2024 11:37:23
De CO2 prestatieladder
5:02

De druk om duurzaam te ondernemen wordt steeds groter. Eén van de middelen waarmee geprobeerd wordt om bedrijven te stimuleren om de bedrijfsactiviteiten en processen zo duurzaam mogelijk uit te voeren, is de CO2 prestatieladder.

Wat is de CO2 prestatieladder?

De CO2 prestatieladder is een instrument dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd om kosten te besparen. Het doel van de CO2 prestatieladder is om organisaties te stimuleren om duurzamer te ondernemen door inzicht te verkrijgen in de CO2-uitstoot en structurele maatregelen te nemen om deze te verminderen. De CO2 prestatieladder wordt veel gebruikt als duurzaamheidsmeetinstrument bij aanbestedingsprojecten, waarbij bedrijven die hoger op de ladder staan een voordeel kunnen krijgen in de gunningscriteria. 

De CO2 prestatieladder bestaat uit verschillende niveaus, waarbij elk niveau een verdere verbetering van de CO2-prestatie van een organisatie weerspiegelt. Organisaties kunnen zich laten certificeren op een bepaald niveau, waarbij de certificering aantoont dat zij concrete stappen ondernemen om hun CO2-impact te minimaliseren.

Over SKAO en de CO2 prestatieladder

De CO2 prestatieladder is ontwikkeld door de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO), de onafhankelijke eigenaar en beheerder van de CO2 prestatieladder. SKAO is dan ook verantwoordelijk voor het gebruik van de CO2 prestatieladder, de doorontwikkeling van het certificeringsschema en het verstrekken van de certificaten. SKAO zet zich in voor het bevorderen van klimaatbewust ondernemen, door bedrijven en overheden aan te moedigen om hun CO2uitstoot te verminderen.  

CO2certificaten en de CO2 prestatieladder niveaus

Met de certificaten van de SKAO laat je zien dat jouw bedrijf de CO2-uitstoot vermindert. De CO2 prestatieladder bestaat uit vijf verschillende niveaus en voor elk niveau kun je gecertificeerd worden. De eerste drie niveaus gaan over de CO2-uitstoot van de organisatie zelf. De laatste twee niveaus gaan over de CO2-uitstoot van de leveranciers en klanten. Hoe hoger een bedrijf op de CO2 prestatieladder staat, hoe beter zij de CO2-uitstoot kan beperken.

Niveau 1: Een organisatie heeft inzicht in haar energieverbruik en CO2-uitstoot, maar er zijn nog geen concrete reductiemaatregelen getroffen.
Niveau 2: Het bedrijf heeft basismaatregelen geïmplementeerd om de CO2-uitstoot te beperken, maar er zijn nog geen geavanceerde strategieën of doelstellingen.
Niveau 3: Op dit niveau wordt het verschil gemaakt. Een organisatie heeft gedetailleerde kennis van haar CO2-uitstoot en voert gerichte maatregelen door om die te verminderen. Dit niveau vereist ook de betrokkenheid van belangrijke stakeholders in de keten.
Niveau 4: De organisatie neemt verdergaande maatregelen en zet zich actief in om de CO2-uitstoot in de gehele keten te reduceren. Samenwerking met partners en leveranciers is cruciaal.
Niveau 5: Dit is het hoogste niveau van de ladder, waarbij organisaties niet alleen hun eigen uitstoot aanpakken, maar ook toonaangevende strategieën hanteren om CO2-uitstoot binnen hun sector en keten te stimuleren.

Is de CO2 prestatieladder verplicht?

De CO2 prestatieladder is niet verplicht, maar veel organisaties kiezen er toch voor om zich te laten certificeren. Door certificering op de CO2 prestatieladder kunnen bedrijven hun inzet voor duurzaamheid en klimaatbewust ondernemen aantonen (wat leidt tot een verhoging van het duurzaamheidsimago) en tegelijkertijd een concurrentievoordeel behalen bij aanbestedingen.

De ladder wordt vaak ingezet door overheden en publieke organisaties bij aanbestedingsprocedures. Organisaties die hoger op de ladder staan, krijgen een gunningsvoordeel. Dit kan een doorslaggevende factor zijn in competitieve aanbestedingen, vooral in sectoren zoals de bouw en infrastructuur. Daarnaast kunnen bedrijven die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, de CO2 prestatieladder ook gebruiken als een manier om hun eigen processen te verduurzamen en kosten te besparen door efficiënter om te gaan met energie.

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px