Fiets naar je werk en verlaag je CO2-Voetafdruk!

2 min lezen
25-mei-2023 13:51:33

Vandaag is het Fiets naar je Werk Dag: een ludieke dag waarop werkgevers hun medewerkers stimuleren om op de fiets naar het werk te komen of om tijdens een thuiswerkdag een rondje te fietsen. Het idee achter deze dag is niet alleen dat fietsen gezond is, maar ook dat het goed voor het milieu is om de auto een dagje te laten staan. Auto’s zorgen namelijk voor een hoge uitstoot van CO2 terwijl het belangrijk is dat we dit gezamenlijk terugdringen. Daarom gaan we in dit blog dieper in op CO2-uitstoot en hoe bedrijven dit kunnen verlagen.

 

Wat is CO2-uitstoot?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 een broeikasgas dat van nature in de lucht aanwezig is. Het is zelfs het meest aanwezige broeikasgas en de afgelopen 150 jaar is de hoeveelheid dusdanig toegenomen door menselijke activiteiten. Er ontstaat bijvoorbeeld CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. Deze uitstoot is een belangrijke veroorzaker van de opwarming van de aarde. Dat komt omdat broeikasgassen de warme van de aarde vasthouden. De opwarming van de aarde heeft ernstige gevolgen voor de planeet. Zo smelt het ijs op de Noord- en Zuidpool, neemt het waterpeil toe en hebben we wereldwijd te maken met klimaatverandering. Daardoor zien we steeds meer extreme weersomstandigheden. Deze voorbeelden zijn dus allemaal een direct gevolg van CO2-uitstoot waardoor het noodzakelijk is om onze uitstoot te verminderen.

 

Afspraken in het Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse beleid om klimaatverandering tegen te gaan. In het Klimaatakkoord staat onder andere dat de uitstoot van CO2 voor 2030 ter verminderen. Om dit doel te behalen, heeft de overheid afspraken gemaakt met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dat betekent dat vrijwel alle organisaties hun steentje moeten bijdragen aan CO2-vermindering door duurzamere bedrijfspanden te realiseren en na te denken over het reisgedrag van medewerkers, oftewel duurzame mobiliteit.

 

Duurzamer reizen zorgt voor een lagere CO2-uitstoot

Maak je voor je werk geregeld gebruik van de auto? Dan zorgt een dagelijkse rit van 25 kilometer heen en terug al snel voor 1.750 kilo aan CO2-uitstoot per jaar. De gemiddelde uitstoot is namelijk 116 gram per kilometer. Een elektrische auto zorgt voor ongeveer 70% minder uitstoot en een elektrische fiets zorgt zelfs voor 98% minder CO2-uitstoot. Daar wordt met de Fiets naar je Werk Dag handig op ingesprongen omdat zo’n dag ervoor zorgt dat werkgevers en medewerkers bewust gemaakt worden van een milieuvriendelijkere manier om te reizen.

 

Vanaf 2024 meldplicht voor zakelijk verkeer

Heeft jouw bedrijf meer dan 100 medewerkers? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het vanaf volgend jaar verplicht is om de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer van je werknemers te melden. Het gaat dan vooral om het woon-werkverkeer. Wanneer de uitstoot te hoog is, dan moet je maatregelen nemen om deze te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door je werknemers meer met de fiets, het ov of elektrische auto’s te laten reizen.

 

Ook energiezuinige bedrijfspanden dragen bij aan een lagere uitstoot

Natuurlijk zijn er meer manieren om de CO2-uitstoot van je bedrijf te verminderen. Dat zorgt ook nog eens voor lagere energiekosten en daarmee een lagere energierekening. Stap bijvoorbeeld over op led-verlichting of kies voor energie dat opgewekt wordt uit duurzame energiebronnen. Dat is niet vrijblijvend meer, want sinds dit jaar is het verplicht voor kantoren om in bezit te zijn van minimaal energielabel C. Is dit voor jouw bedrijfspand nog niet het geval? Dan riskeer je een boete. Ben je benieuwd hoe je energielabel C kan verkrijgen of wil je meer tips om te verduurzamen en daarmee je CO2-uitstoot te verminderen? Neem dan contact op met Audax Renewables. Onze energiespecialisten helpen je graag!

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px