Wat is een capaciteitsbeperkend contract?
Misschien heb je de term de laatste tijd voorbij zien komen: het capaciteitsbeperkende contract. We kunnen ons voorstellen dat het niet duidelijk is wat dit inhoudt en daarom geven we in dit artikel uitleg over dit type overeenkomst, hoe het werkt en hoe bedrijven het in zouden kunnen zetten.
Nieuwe contractvorm die kan helpen om congestie te verminderen
Het capaciteitsbeperkend contract (ook wel CBC genoemd) is een nieuwe contractvorm die deel uitmaakt van Alternatieve Transportrechten (ATR). Dit type contract wordt aangeboden door netbeheerders aan klanten die zich bevinden in regio’s waar netcongestie een groot probleem vormt. Kortgezegd betekent een capaciteitsbeperkend contract dat een afnemer van elektriciteit gedurende een bepaalde periode van de dag of het jaar een lagere netcapaciteit krijgt toegewezen. Het doel hiervan is om tijdens piekuren lokale overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen en op die manier te zorgen voor een stabiele energievoorziening.
Hoe het werkt in de praktijk
Netbeheerders kunnen in de gaten houden wanneer het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Wanneer zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoet, kan het zijn dat aansluitingen volledig moeten worden afgesloten en dat is natuurlijk een situatie waar niemand op zit te wachten. Stel je hebt een bedrijf dat is aangesloten op een elektriciteitsstation waar overbelasting dreigt én je hebt een capaciteitsbeperkend contract afgesloten, dan kan de netbeheerder je verzoeken om je flexibele regelvermogen op dat moment in te zetten. Dit flexibele regelvermogen wordt overeengekomen in het contract en de netbeheerder geeft je vervolgens een vergoeding wanneer je het inzet. Dit is niet de enige manier waarop het contract ingezet kan worden. Zo zijn er ook voorbeelden waarbij bedrijven voor een specifieke periode afspraken hebben gemaakt met de netbeheerder. Binnen deze periode hebben ze minder of geen beschikbaar vermogen, buiten de afgesproken tijden om kunnen ze wel volledig gebruikmaken van het net.
Een capaciteitsbeperkend contract met haalbare afspraken
Dit contract is vanzelfsprekend in het leven geroepen om het gebruik van elektriciteit meer te verspreiden en daarmee het probleem van netcongestie aan te passen. Voor bedrijven kan het lastig zijn om bedrijfsprocessen aan te passen waardoor het niet altijd mogelijk is om te kiezen voor capaciteitsbeperking. Gelukkig is het mogelijk om met de netbeheerder afspraken te maken die voor jouw bedrijf wel mogelijk zijn. Op die manier kan een capaciteitsbeperkend contract op maat worden gemaakt met flexibiliteitseisen die haalbaar zijn.
Vergoedingen voor bedrijven
Een andere belangrijke overweging die meespeelt, is de vergoeding die je krijgt van je netbeheerder wanneer je kiest voor een capaciteitsbeperkend contract. Je kunt rekenen op twee soorten vergoeding, namelijk de beschikbaarheidsvergoeding en de restrictievergoeding. Een beschikbaarheidsvergoeding ontvang je voor het beschikbaar zijn om je regelvermogen in te zetten gedurende de contractperiode, zelfs als de netbeheerder daar geen beroep op doet. De restrictievergoeding is afhankelijk van de mate waarin jouw regelvermogen wordt ingezet. Als de netbeheerder een beroep doet op jouw regelvermogen en je voldoet aan dit verzoek, ontvang je een restrictievergoeding. De hoogte van deze vergoeding is deels vastgelegd in het contract, maar wordt ook beïnvloed door de duur van de restrictie en komt nog eens bovenop de beschikbaarheidsvergoeding.
Vragen over het capaciteitsbeperkend contract?
Heb je vragen over het capaciteitsbeperkend contract of heb je al zo’n contract en ben je benieuwd hoe je hier het meeste uit kan halen, bijvoorbeeld in combinatie met een batterijsysteem? Neem dan gerust contact met ons op, we kijken graag met je mee!
Dit vind je misschien ook leuk
Deze gerelateerde verhalen