Over groene stroom: wat is het eigenlijk?

2 min lezen
5-apr-2023 15:18:42

In April hadden we het al over Earth Day. Een dag die daar onlosmakelijk mee verbonden is, is Wereldmilieudag. Dit vindt jaarlijks plaats op 5 juni en op deze dag worden zowel bedrijven als particulieren gestimuleerd om stil te staan bij het milieu. Bij Audax Renewables vinden we dit vanzelfsprekend ook een belangrijk onderwerp en daarom geven we in aanloop naar die dag meer informatie over groene stroom en welke mogelijkheden wij hiervoor hebben.

Duurzame energiebronnen

Je hebt de benaming ‘duurzame energie’ vast wel eens gehoord, maar wat is dit eigenlijk? Het gaat hierbij om energiebronnen die nooit opraken. Denk daarbij aan zon, wind en warmte van de aarde zelf. Andere kenmerken van duurzame energiebronnen zijn dat ze niet luchtvervuilend zijn en zelf geen CO2-uitstoot veroorzaken. Dat is in tegenstelling tot energie dat opgewekt wordt door kolen en olie. Deze twee verschillende soorten stroom worden ook benoemd met de kleuren grijs en groen. In de Nederlandse elektriciteitswet wordt bepaald of stroom groen of grijs is. In deze nieuwsupdate gaan we verder in op groene energie.

Zonne-energie

De zon is een energiebron die altijd aanwezig is. Het opwekken van energie met behulp van zonlicht is daarom een goede manier om te verduurzamen, ook als ondernemer. Het ligt het meest voor de hand om dan zonnepanelen te installeren. Wel is het belangrijk om hierbij goed te kijken naar de leverancier, op welke plek de zonnepanelen komen te liggen en hoeveel zonnepanelen je neerlegt. Ook is het weer onvoorspelbaar, waardoor nooit van te voren te zeggen is hoeveel de zonnepanelen je opleveren. Met al deze vragen kunnen wij je helpen zodat je op de meest efficiënte manier gebruikmaakt van zonne-energie. Neem contact op met de energiespecialist in jouw regio voor meer informatie over zonnepanelen.

Windenergie

Een andere ‘schone’ energiebron, is wind. Met behulp van windmolens kan stroom opgewekt worden dat vijftig keer minder CO2-uitstoot oplevert dan grijze stroom. Groot voordeel aan windenergie is dat het klimaat niet belast wordt en er geen grondstoffen worden uitgeput. Helaas zijn er ook nadelen. Zo kunnen grote windmolens overlast geven aan omwonenden, waardoor het belangrijk is om goed te kijken naar waar men deze molens plaatst. Verder is het zo dat we ook bij windenergie afhankelijk zijn van de weersvoorspellingen. In Nederland waait het vrijwel altijd, maar er zijn ook weersomstandigheden waarbij de windmolens juist uitgeschakeld dienen te worden om te voorkomen dat er te veel stroom wordt opgewekt.

Biomassa

Biomassa is een verzamelnaam van materiaal dat gebruikt kan worden om energie op te wekken. Dit gebeurt door materiaal te vergassen, verbranden of vergisten. Het gaat hierbij ook om een hernieuwbare bron, maar er is nog volop discussie over of dit echt duurzaam is. Deze discussie gaat vooral over het gebruik van hout(resten) als energiebron, de klimaateffecten en de vraag of het gebruik van biomassa klimaatwinst oplevert in vergelijking met grijze energiebronnen.

Wil jij ook verduurzamen en heb je interesse in groene stroom? We vertellen je er graag meer over, neem daarvoor gerust contact met ons op!

Describe your image