Megabatterij in Delfzijl door tijdsduurgebonden transportrechten

3 min lezen
29-aug-2024 14:52:06
Megabatterij in Delfzijl door tijdsduurgebonden transportrechten
5:02

Eerder dit jaar werd bekend dat er behoefte was aan contracten in de vorm van tijdsduurgebonden transportrechten. Deze zomer heeft het ACM definitief goedkeuring gegeven op de contractvorm tijdsduurgebonden transportrechten. Het eerste flexibele contract is tot stand gekomen tussen TenneT en GIGA Storage, een bedrijf dat megabatterijen bouwt. In dit contract staat dat TenneT het recht krijgt om GIGA Storage 15% van de tijd af te sluiten van het stroomnet. In ruil daarvoor krijgt GIGA Storage 65% korting op de tarieven voor de toegang tot het stroomnet. 

De grootste megabatterij van Nederland

De nieuwe megabatterij komt in Delfzijl te staan en wordt de grootste van Nederland. Met 300 MW vermogen en 1,2 GWh opslagcapaciteit (een 4-uurs batterij), wordt de nieuwe batterij maar liefst 25 keer groter dan de tot nu toe grootste batterij in Nederland. De opslagcapaciteit komt overeen met de opslag van maar liefst zestienduizend (!) Tesla’s. De grootste batterij op dit moment heeft een opslagcapaciteit van 2 uur, is ook van GIGA Storage en staat in Lelystad. De nieuwe megabatterij wordt gebouwd op het voormalige terrein van de failliete aluminiumfabrikant Aldel. Een bijkomend voordeel voor GIGA Storage is dat er al een dikke stroomkabel ligt naar het terrein.  

Waarom een megabatterij?

Megabatterijen kunnen het overschot duurzame energie opslaan, ofwel de hoeveelheid groene energie wat te veel is opgewekt en het elektriciteitsnet in onbalans brengt. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat er namelijk vanuit dat in 2030 85% van de energie uit duurzame bronnen komt. Maar deze duurzame bronnen, zoals wind en zon, zijn onvoorspelbaar. Zo kan het zijn dat er op zonnige of juist zeer winderige dagen een overschot aan groene elektriciteit ontstaat, wat zorgt voor een onbalans op het net. Door megabatterijen kunnen deze overschotten worden opgeslagen en ingezet op momenten dat er juist geen zon of wind is, en er dus aanzienlijk minder groene energie opgewekt wordt. 

Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage, vertelt: “Daarnaast zijn batterijen goedkoper en efficiënter dan het inschakelen van traditionele energiecentrales. De batterij slaat de energie namelijk op wanneer de groothandelsprijzen laag zijn. Deze energie kan dan weer worden gebruikt als de vraag toeneemt, zodat vraag en aanbod meer in balans blijven en de energierekening betaalbaar blijft.”

Wat is een tijdsduurgebonden contract?

Een tijdsduurgebonden contract maakt het mogelijk om de capaciteit op het stroomnet buiten de spits optimaal te gebruiken. Tijdens perioden van piekbelasting kan tot 25% van de vraag worden verschoven of gereduceerd, wat helpt om het elektriciteitsgebruik en de netbelasting te optimaliseren.. Deze contractvorm is met name interessant voor klanten met een eigen noodvoorziening, de procesindustrie (demand response), klanten met een hybride e-boiler en bedrijven die energie kunnen opslaan.

Bij een tijdsduurgebonden contract heeft de klant, in dit geval GIGA Storage, namelijk gedurende een vooraf vastgesteld aantal uren recht op transportcapaciteit. In de overeenkomst tussen Tennet en GIGA Storage gaat het om 85% van de tijd. Voor de overige tijd kan de netbeheerder, Tennet, een (gedeeltelijke) beperking opleggen, bijvoorbeeld als zij een piekmoment verwacht. In werkelijkheid betekent dit dat TenneT het recht heeft om GIGA Storage 15% van de tijd af te sluiten van het stroomnet. De afsluitingen worden minimaal een dag van tevoren gecommuniceerd. 

Tijdsduurgebonden contracten en batterijen in de toekomst

Tijdsduurgebonden contractvormen zijn volgens TenneT vooral interessant voor bedrijven die niet dag en nacht produceren. Manon van Beek, CEO van TenneT, geeft aan dat de overeenkomst tussen TenneT en GIGA Storage een cruciale stap is in het verbeteren van de efficiëntie en betrouwbaarheid van ons huidige netwerk. TenneT verwacht dat er na dit eerste contract met GIGA Storage nog veel meer gegadigden zullen volgen voor tijdsduurgebonden contracten. Op dit moment staan er bij TenneT ongeveer 70 GW aangevraagde aansluitingen voor grote batterijen in de wachtrij. Wel geeft TenneT aan dat zij niet verwachten dat alle projecten gerealiseerd gaan worden. 

GIGA Storage gaat ondertussen verder met uitbreiden en rekent erop dat er komende jaren nog meer grote batterijen komen. Het bedrijf heeft als doelstelling om in 2030 minimaal 3 GW aan energieopslag te beheren met megabatterijen. 

CTA adviesgesprek aanvragen 530x632px