Lang leve de wind! 5 weetjes over windenergie

2 min lezen
5-apr-2023 15:03:54

1.      De eerste windmolen om elektriciteit op te wekken

Al eeuwenlang gebruikt de mensheid wind om het dagelijks leven makkelijker te maken. Denk aan de zeilen van schepen of de traditionele Nederlandse molens voor het malen van graan. De eerste windmolen om energie op te wekken, is echter geen Nederlandse uitvinding. Die werd in 1887 gemaakt door een Schotse professor, James Blyth. Hij gebruikte de energie die zijn windmolen opwekte om lampen te laten branden.

2.      Windmolens draaien bijna altijd

Je ziet ze vast wel eens; stilstaande windmolens. Toch is dit zeker geen standaard situatie. Een windmolen draait minstens 95% van de tijd en staat dus helemaal niet vaak stil. Een reden waarom een windturbine uitstaat, is meestal simpelweg omdat het niet hard genoeg waait. Anderzijds kan er ook voor gekozen worden om windmolens uit te schakelen wanneer het juist hard waait. Bij langdurige harde wind wordt op die manier voorkomen dat het landelijk energienet overbelast raakt.

3.      De ideale windkracht

Al vanaf windkracht twee wordt er windenergie geproduceerd. Zoals we hierboven al noemden, is dat dus vrijwel altijd. Vanaf windkracht negen of tien worden windmolens standaard uitgeschakeld vanwege overbelasting. Het maximale vermogen ligt bij weersomstandigheden wanneer het ongeveer windkracht zes is. Daarboven zit er misschien wel meer energie in de lucht, maar de windturbines leveren dan niet meer stroom op.

4.      Windenergie kost energie?

Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is wel waar. Het kost namelijk veel energie om een windmolen te bouwen. Gelukkig gaat dit steeds efficiënter en een windmolen wekt de verbruikte energie binnen acht tot elf maanden alweer op. Daardoor is het alsnog een veel groenere manier van stroom opwekken en een windmolen gaat wel vijftien tot twintig jaar mee en het materiaal is tegenwoordig recyclebaar.

5.      Steeds meer windmolens op zee

De prijs voor een windmolen in de zee ligt hoger dan een windmolen op land. Dat heeft te maken met het bereik en dat het moeilijker is om een windmolen te bouwen op zee. Toch wordt er steeds meer gekozen voor windturbines in bijvoorbeeld de Noordzee. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is er in de zee meer ruimte voor windmolenparken. Ten tweede kunnen op zee grotere windmolens worden geplaatst. Tot slot leveren windmolens op zee meer energie op. Het waait er namelijk harder dan op het land.

Overstappen naar duurzame energie

Anno 2022 kiezen nog steeds veel ondernemers voor een duurzamere energiestrategie. Met het oog daarop is het een logische stap dat je kiest voor groene stroom. Bij Audax Renewables bieden we onze klanten de mogelijkheid om (tegen een meerprijs) te kiezen voor een specifieke oorsprong van de stroom die we je leveren. Zo bieden we elektriciteit aan dat is voorzien van een certificaat van de Nederlandse Milieu Voorkeur. Wil je hier meer over weten of wil je overstappen naar duurzamere energie? Neem dan contact op met jouw energiespecialist.

Describe your image