Komt de Energieraad met maatregelen tegen de energiecrisis?

2 min lezen
5-apr-2023 15:17:17

Op vrijdag 9 september komen de energieministers van Europa bijeen in Brussel tijdens een ingelaste Energieraad. Tijdens deze bijeenkomst bespreken de ministers de hoge energieprijzen en het functioneren van de Europese energiemarkt. Mogelijk komen zij, net als tijdens de vergadering van 26 juli, met nieuwe afspraken om de markt te reguleren. Vandaag lichten we een aantal van deze mogelijkheden toe.

Het instellen van een maximumprijs voor Russisch gas

Rusland verdient nog altijd miljarden aan de export van gas. Geld dat onder andere gebruikt wordt om de oorlog in Oekraïne te financieren. De EU wil dit aan banden leggen en niet meer meedoen aan de machtsspellen vanuit Rusland rond de levering van gas. Het idee is daarom om een maximumprijs in te stellen dat Europese afnemers mogen betalen voor Russisch gas. De kans dat Poetin daarmee akkoord gaat, lijkt natuurlijk erg klein dus de kans is groot dat dit plan ervoor zorgt dat Europa geen Russisch gas mee afneemt. Ursula von der Leyen, Voorzitter van de Europese Commissie, stelt dat dit mogelijk is dankzij de goed gevulde gasbergingen.

Price caps in reactie op de hoge energieprijzen

Een aantal EU-lidstaten wil price caps instellen om de hoge energieprijzen aan banden te stellen. Zo’n maximale prijs kan ingesteld worden voor gas en/of elektriciteit. Ook kan er onderscheid worden gemaakt tussen grootverbruikers en (kleine) bedrijven of price caps voor burgers. De lagere prijs is voor de afnemer natuurlijk gunstig, helemaal in een tijd waarin de prijzen erg hoog zijn. Een mogelijk nadeel van price caps is dat de vraag weer toeneemt en dat wil de Nederlandse overheid liever niet omdat dit de energietransitie zou vertragen. Ook moet worden voorkomen dat het verschil tussen de marktprijs en de uiteindelijke prijs bij de belastingbetaler terecht komt. Mede om deze redenen, pleit ons kabinet ervoor om het probleem bij de bron aan te pakken en te kijken naar lange termijn maatregelen zoals diversificatie van leveranciers. Rob Jetten wil verder tijdens de Energieraad de mogelijkheden verkennen voor een verplicht besparingsdoel voor Europese lidstaten en een vraagreductieplan.

Voorkomen van faillissementen van energiebedrijven

In verschillende Europese landen heeft de overheid de afgelopen maanden moeten bijspringen om energiebedrijven overeind te houden. Door de hoge en snel veranderende energieprijzen, zijn de energiemaatschappijen verplicht om zogenaamde margin calls te storten. Dit geld is bedoeld om als een soort verzekering te dienen wanneer een energiedeal door een faillissement niet door kan gaan. Deze margin calls stijgen mee met de markt. Dit gaat nu veelal om hele hoge bedragen, wat niet haalbaar kan zijn voor sommige energiebedrijven. Door deze bedragen komen sommige energiebedrijven in de problemen en dat zorgt voor een domino-effect. Andere maatschappijen kunnen namelijk meegesleurd worden en het wordt steeds lastiger om energie voor langere termijn in te kopen. Hierdoor wordt de markt steeds meer illiquide De Europese Commissie heeft aangegeven met ene plan te komen om obstakels met betrekking tot staatssteun weg te nemen.

Stabiele energieleverancier met duidelijke informatie

Een stabiele energieleverancier is en blijft belangrijker dan ooit in deze roerige tijden. Hogere prijzen leiden logischerwijs tot zorgen bij klanten. Als Audax Renewables doen we er alles aan om met duidelijke informatie en communicatie onze klanten mee te nemen in de ontwikkelingen van de markt. Hiervoor hebben we onder andere week- en maandrapporten waarin we je op de hoogte houden van nieuws en prijsbewegingen. Verder adviseren onze energiespecialisten ondernemers en vastgoedeigenaren graag over de mogelijkheden tot verduurzamen en energie besparen.

Describe your image