Gasmarkt zoveel mogelijk remmen

2 min lezen
5-apr-2023 15:18:31

Vorige week was er een persconferentie waarin maatregelen werden aangekondigd door de overheid. Deze keer ging het niet om coronamaatregelen, maar om plannen om een eventueel gastekort te voorkomen. De persconferentie werd gegeven door Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten en de belangrijkste aankondiging was dat de kolencentrales harder gaan draaien. In deze update leggen we uit wat de overheid de komende tijd gaat doen.

Kolencentrales op volle kracht

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en dreigende woorden van Poetin wordt de kans op een gastekort steeds groter. Al is het wel belangrijk om hierbij te benadrukken dat er nog geen gastekort dreigt. De overheid wil dat juist voor zijn en daarom draaien vanaf afgelopen week de Nederlandse kolencentrales weer op volle kracht. Om dat mogelijk te maken is de productiebeperking voor deze centrales is tot 2024 ingetrokken. Dankzij de kolencentrales is er minder gas nodig om elektriciteit te produceren en daardoor kunnen de gasvoorraden makkelijker worden gevuld. Het doel is om de gasopslagen in Nederland dit jaar verder te vullen dan binnen Europa is afgesproken.

Wat doet dit met de prijzen?

Volgens experts zou het laten draaien van de kolencentrales een gunstig effect hebben op de elektriciteitsprijs. Kolencentrales produceren namelijk op goedkopere wijze elektriciteit dan gascentrales. Echter, zijn er ook een aantal factoren die juist een prijsopdrijvend effect hebben. De kolenprijs was al hoog en vanaf augustus is er een boycot op Russische steenkolen waardoor het aanbod schaarser is terwijl de vraag uit onder andere Nederland dus toe gaat nemen. Een andere factor die voor een hoge prijs zorgt, is de opslag. Bij kolen is die per productie-eenheid hoger dan bij gas. Onze verwachting is dan ook dat, ondanks de aangekondigde maatregelen, de prijs voor elektriciteit voorlopig nog niet gaat dalen.

Oproep tot energie besparen

Al eerder riep de minister zowel burgers als bedrijven op om zo veel mogelijk energie te besparen. Denk daarbij aan korter douchen en de temperatuur binnen kantoren en bedrijfsgebouwen lager in te stellen. Die oproep blijft vanzelfsprekend staan. Voor groot gasverbruikers komt de overheid op korte termijn met een tijdelijke gasbesparingsregeling. De hoop is dat een financiële prikkel deze verbruikers stimuleert om hun gasverbruik flink te verminderen.

CO2-uitstoot verminderen

Zoals we al noemden, is de productiebeperking voor kolencentrales voorlopig opgeschort. Deze beperking was er om de CO2-uitstoot vanuit kolencentrales te beperken. Minister Jetten gaf tijdens de persconferentie aan dat met de huidige maatregelen de klimaatdoelen niet uit het oog verloren mogen worden. In 2030 moet de uitstoot met 55% verminderd zijn en dat doel blijft voorlopig staan. Nu de centrales weer harder gaan draaien, zijn er andere maatregelen nodig om onze CO2-uitstoot te verminderen. Aan die maatregelen worden nu hard gewerkt. Het plan is dat deze rond Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Wat kan jezelf doen?

Ben je benieuwd hoe jij binnen je bedrijf energie kan besparen? Neem dan contact met ons op, wij nemen als energieregisseur graag jouw energieverbruik onder de loep en adviseren je over besparende maatregelen en oplossingen!

 

Describe your image