Deel dit
Vorig verhaal
← Nederland van het Russisch gas af: haalbaar of niet?
Volgende verhaal
Spanning en onzekerheid: Gas blijft een hot topic →
Waarbij de energiemarkt normaliter een dalende trend laat zien naar het voorjaar toe, zit de energiemarkt nu weer met een grote mate van onzekerheid. De escalatie in Oekraïne veegt de verlaagde druk weer van tafel. De energieprijzen staan weer onder druk en vooral de gasprijs stijgt door de gebeurtenissen in Oekraïne. De oplopende spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne leiden niet alleen tot stijgende gasprijzen, maar ook tot dalende beurskoersen en oplopende prijzen van olie en goud.
De gasprijs van het TTF-contract voor levering in maart piekte deze donderdagochtend met €120 per MWh en liet even een stijging zien van 40%, nadat de Russische president Vladimir Poetin een militaire operatie aankondigde in de regio Donbas. Binnen een uur daalde de prijs weer naar €108 per MWh, wat nog altijd een stijging van 20% betekent. De piek is nog steeds minder hoog dan in december vorig jaar, waarbij toen de onzekerheid omtrent de gastoevoer en de temperaturen van de winter een groter prijsopdrijvend effect veroorzaakte.
De prijs voor Brent-olie oversteeg deze donderdagochtend de $100 per vat (intraday). Dit is de eerste keer sinds 2014. Deze stijging komt, omdat de markt bang is voor een verstoring in de levering van energie. Rusland is namelijk de op één na grootste olieproducten van de wereld. Ook zijn zij voor Europa de grootste leverancier van aardgas.
De NS2, zoals de pijpleiding heet, is een van oorsprong economisch project. Het project is reeds gestart in 2018 en moet Duitsland voorzien van Russisch gas en Oekraïne zou daarmee een stuk van zijn doorstroom van gas naar Europa verliezen. Het is dus een belangrijke pijler in deze politieke kwestie en is al langer in het nieuws. Afgelopen dinsdag zijn reeds sancties tegen Rusland getroffen en dus ook rondom de NS2. Duitsland heeft daarom ook het goedkeuringsproces voor Nord Stream 2 stilgelegd vanwege de Oekraïne-crisis. Het traject is gereed, maar moet eerst worden gecertificeerd voor het in gebruik kan worden genomen. Echter is Europa niet alleen afhankelijk van de toevoer, maar is Rusland ook afhankelijk van het geld wat het gas oplevert.
Hoe de markt verder gaat reageren is afwachten. We houden het uiteraard nauwlettend in de gaten.
Deze gerelateerde verhalen