Aardgas pijpleidingen Noordzee ook geschikt voor waterstof

2 min lezen
5-apr-2023 15:21:02

In de Noordzee lopen een aantal pijpleidingen van Nogat en NGT die gebruikt worden voor het vervoeren van aardgas. Uit onderzoek van Veritas blijkt nu dat deze leidingen ook gebruikt kunnen worden voor het transporteren van een duurzamere energiebron, namelijk waterstof. De twee operators van de pijpleidingen onderzoeken de mogelijkheden om de leidingen om te bouwen en hier te gebruiken.

Verduurzamen met behulp van waterstof

Zoals we al vaker hebben gemeld, is de energietransitie anno 2022 in volle gang. Waterstof speelt hierin een belangrijke rol omdat het een rol speelt bij verduurzaming, bijvoorbeeld in de industrie. Waterstof kan worden gebruikt als grondstof voor productie van onder andere methanol en ammoniak. Verder is het mogelijk om waterstof als brandstof in te zetten. Afgelopen zomer ondertekende Nederland de zogenaamde Esbjerg-verklaring met Duitsland, Denemarken en België. Deze landen hebben onderling afgesproken om de Noordzee verder te ontwikkelen als bron voor groene energie. In 2030 moet er niet alleen energie geproduceerd worden vanuit wind op de Noordzee, maar moet een deel daarvan ook worden gebruikt om groene waterstof te maken.

Groene waterstof dankzij zon en wind

Groene waterstof is waterstof zonder CO2-uitstoot. Dat houdt in dat het gemaakt wordt met wind- en zonne-energie. De huidige waterstofplannen zijn vooral gericht op het gebruik van energie van windparken op zee. Vooral de Noordzee heeft veel potentie voor grootschalige opwek van energie. In diezelfde plannen komt de stroom van (toekomstige) windparken voornamelijk met kabels aan land. Vervolgens wordt de stroom met behulp van elektrolysers omgezet in groene waterstof. Om het proces te vereenvoudigen, wordt er nu gekeken naar de mogelijkheden van elektrolyse op zee. Dan hoeft de stroom niet eerst aan land worden gebracht met een kabel, maar wordt er meteen waterstof van gemaakt dichtbij de bron. Daarna gaat de waterstof via buisleidingen naar land. Op die manier kan er veel energie worden getransporteerd en kan er van verschillende plekken op zee worden verzameld, waarna de waterstof in één keer aan land wordt gebracht. Met die gedachte is een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een waterstofnetwerk op zee, waaruit blijkt dat de huidige gaspijpleidingen daarvoor ook geschikt zijn.

Verschillende scenario’s voor hergebruik pijpleidingen

De twee beheerders van het pijpleidingensysteem in de Noordzee zijn Nogat en NGT. Voor allebei de systemen die deze beheerders gebruiken heeft Bureau Veritas een ‘certificate of fitness’ voor het transporteren van waterstof afgegeven. Dat houdt in dat de leidingen relatief eenvoudig omgebouwd kunnen worden. Naar schatting van Nogat en NFT is daarvoor 10% van de benodigde uitgaven voor het aanleggen van nieuwe leidingen voor nodig. De beheerders werken nu samen aan verschillende scenario’s om de gaspijpleidingen in de toekomst te gebruiken voor het transporten van waterstof opgewekt op zee. In een gezamenlijke verklaring laten de bedrijven weten dat er een aantal voordelen zijn aan hergebruik ten opzichte van het aan leggen van nieuwe pijpleidingen. Zo is het mogelijk om sneller op te schalen richting grootschalige productie en is hergebruik een stuk goedkoper dan het aanleggen van nieuwe leidingen omdat het vele honderden miljoenen euro’s bespaart. Verder is het beter voor het milieu omdat de basis er al ligt en er al (internationale) verbindingen zijn.

Describe your image