Bel ons: 088 080 9100
Terugleverkosten energie terugleveren aan het elektriciteitsnet
Terugleverkosten voor terugleveren zelf opgewekte stroom
Wat zijn terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen aan klanten die zelf opgewekte stroom, veelal via zonnepanelen, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze kosten worden meestal berekend op basis van de hoeveelheid kWh die je teruglevert. Het gaat dus niet om een boete, maar om een vergoeding voor de extra kosten die jouw teruglevering veroorzaakt bij de energieleverancier.

Waarom moeten er terugleverkosten betaald worden?
Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen aan klanten met een kleinverbruikaansluiting die zelf opgewekte stroom – vaak via zonnepanelen – terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze kosten worden meestal berekend op basis van de hoeveelheid kWh die je teruglevert. Het gaat hierbij niet om een boete, maar om een vergoeding voor de extra kosten die jouw teruglevering veroorzaakt bij de energieleverancier.
Een kleinverbruikaansluiting is een elektriciteitsaansluiting met een (maximale capaciteit van 3 x 80 ampère). Dit type aansluiting komt veel voor bij huishoudens en kleinere bedrijven. Klanten met een kleinverbruikaansluiting vallen onder een gereguleerd tarief en hebben meestal een vaste leverancier die ook verantwoordelijk is voor het terugleveren van stroom aan het net.
Hoe ontstaan terugleverkosten?
De terugleverkosten zijn een gevolg van de manier waarop ons energienet en de energiemarkt momenteel werken. Zonnepanelen wekken vooral stroom op tijdens zonnige uren, wanneer de vraag naar elektriciteit relatief laag is. Op die momenten ontstaat er een overschot aan stroom, dat niet altijd even makkelijk verhandeld of opgeslagen kan worden. Leveranciers moeten dan stroom verkopen tegen lage prijzen of zelfs bijbetalen om het kwijt te raken. Tegelijkertijd zorgen de vele terugleveringen op wijkniveau voor piekbelasting van het elektriciteitsnet, wat investeringen in netverzwaring vereist. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat het terugleveren van stroom niet gratis is voor energieleveranciers – en die kosten worden via terugleverkosten doorberekend aan de terugleverende klant.
Hoe kun je terugleverkosten minimaliseren?
Hoewel je terugleverkosten niet volledig kunt vermijden, kun je ze wél beperken. Dat doe je vooral door minder stroom terug te leveren en dus meer van je zelf opgewekte stroom direct te gebruiken. Je kunt dit verhogen door apparatuur zoveel mogelijk overdag te gebruiken, als je zonnepanelen stroom opwekken.
Om te weten hoe je jouw verbruik kunt optimaliseren, moet je inzicht hebben in jouw energieverbruik. Onze energiescan geeft jou dat inzicht in energieverbruik. Het meten en monitoren van het energieverbruik helpt om inefficiënties te identificeren en mogelijke besparingen te vinden.

Terugleverkosten voor een gelijkwaardig energienet
Terugleverkosten zijn een relatief nieuw fenomeen, ontstaan door de snelle groei van zonnepanelen en de bijbehorende belasting van het energienet. Terugleverkosten hebben dan ook een duidelijke reden: ze zorgen ervoor dat de kosten eerlijker verdeeld worden en dat het energienet betrouwbaar blijft voor iedereen. Door slim om te gaan met je energieverbruik kun je de impact van terugleverkosten beperken én het maximale halen uit je zonnepanelen.
Advies over teruglevering
Ben je in het bezit van zonnepanelen of wek je op een andere manier eigen energie op en wil je meer weten over terugleverkosten? Neem dan contact met ons op voor advies op maat! We bekijken graag jouw situatie en adviseren je over de mogelijkheden.

Onze innovatieve diensten

Energiescan
Verlaag je energiekosten met behulp van onze Energiescan.

Energiemanagement
Optimaliseer jouw energieverbruik met energiemanagement.

Energiescope
Energiescope maakt de diverse stromen van het energieverbruik inzichtelijk.