Deel dit
Vorig verhaal
← De grootste mythes over netcongestie
Volgende verhaal
Batterijen: opgeslagen energie gebruiken tijdens congestie →
Stel je voor: het is maandagochtend, kantoren starten op, fabrieken draaien warm en elektrische auto’s laden massaal op bij zakelijke laadpalen. Dit is een typisch geval van netcongestie: er wordt simpelweg te veel elektriciteit gevraagd op hetzelfde moment. Congestie ontstaat namelijk wanneer het net zijn maximale capaciteit bereikt en geen extra stroom kan vervoeren. Gelukkig is er een slimme strategie om deze pieken op te vangen en het net te ontlasten: peakshaving, ook wel bekend als piekreductie en vermogensbeheer.
Peakshaving is, simpel gezegd, het afvlakken van piekbelastingen op het elektriciteitsnet, vooral in tijden van congestie. Dit kan op verschillende manieren, maar het doel is altijd hetzelfde: voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt door de stroomvraag gelijkmatiger te verdelen. Door pieken af te vlakken, wordt energie efficiënter benut en kan het net optimaal benut worden.
Er zijn verschillende manieren om piekreductie toe te passen en netcongestie tegen te gaan:
Door peakshaving toe te passen, wordt de druk op het elektriciteitsnet aanzienlijk verlicht. Zo is er minder kans op storingen en uitval doordat het elektriciteitsnet niet constant op de limiet draait. Daarnaast is er sprake van duurzamere energievoorziening doordat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Bovendien heeft piekbelasting een financieel voordeel: je betaalt namelijk niet de hoofdprijs voor dure stroom op piekmomenten, de stroom die je gebruikt in dalmomenten is deze veelal goedkoper.
Voor bedrijven en ondernemers is het slim om te kijken naar mogelijkheden om piekreductie toe te passen. Dit kan onder andere door middel van batterijen, slimme meters of het zelf opwekken van energie. Vooral in tijden van netcongestie is het essentieel om pieken te verminderen en energiegebruik te optimaliseren. Samen kunnen we de pieken afvlakken en het elektriciteitsnet toekomstbestendig maken!
Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf kan bijdragen aan een stabiel en duurzaam energienet? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!
Deze gerelateerde verhalen