Duurzame energie zit in de lift, maar de lift mag iets harder gaan. De Green Energy Day is een initiatief van Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Een indicator voor hoe groen Nederland is.
De Green Energy Day is namelijk de dag waarop alle duurzame energie die in Nederland in dat jaar wordt geproduceerd “op” is. De NVDE introduceerde het begrip in 2019 om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050.
Green Energy Day in 2010; het begin
In 2010 was deze dag al op 15 januari. In dit jaar was er dus maar genoeg duurzame energie opgewekt voor 15 dagen. Elk jaar schuift deze dag wat op. Dit jaar was dat gisteren, op 21 februari. Er is in 2022 dus genoeg duurzame energie voor de eerste 52 dagen van het jaar, vijf dagen meer dan vorig jaar. Een vooruitgang, maar eigenlijk nog niet genoeg. Om het klimaatdoel te behalen, moet de Green Energy Day elk jaar 12 dagen opschuiven. Dan valt uiteindelijk in 2050 Green Energy Day op 31 december, oftewel de laatste dag van het jaar, en is alle energie duurzaam opgewekt.
2050 nog ver weg, wat verwachten we volgend jaar?
In 2023 valt Green Energy Day waarschijnlijk op 1 maart. Dit is gebaseerd op het doel uit het Energieakkoord om in 2023 16% hernieuwbare energie te produceren. Deze dag moet eigenlijk verder verschuiven, oftewel er moet meer energie komen uit de duurzame energiebronnen. De groei komt voornamelijk uit de opwek van duurzame energie door zon en wind en is een bijdragen van ons allen.