Energie besparen: ook in de zomer!

2 min lezen
6-apr-2023 16:34:49

Dat de energiekosten stijgen, is iedereen inmiddels wel bekend. Dit geldt voor zowel huishoudens als bedrijven. De overheid heeft daarom de btw op energie tijdelijk verlaagd en voor lagere inkomens is er een eenmalige energietoeslag. In andere landen gaan ze nog een stapje verder. Zo heeft Frankrijk zelfs al een prijsplafond voor gas ingesteld. In Nederland is het vooralsnog wachten of en wanneer er extra maatregelen komen om de stijgende kosten te drukken. Tot die tijd is het belangrijk om te bekijken wat je zelf kan doen binnen je bedrijf om energie, en daarmee geld, te besparen. Dat kan ook in de zomer!

De deur uit? Licht en airco uit

Nog steeds wordt de meeste energie verspild door apparatuur dat onnodig aan staat. Dat is altijd al zonde, maar zeker nu is dat een verspilling van kostbare energie. Let er dus op bij het verlaten van je bedrijfs- of kantoorpand, dat computers, verlichting en airconditioning uitgeschakeld zijn. Bij computers gaat het niet alleen om het apparaat zelf, maar ook om de beeldschermen. Zolang er nog een lampje brandt, wordt er namelijk energie verbruikt.

Laat apparatuur niet onnodig aan staan

Ook is het aan te raden om de andere apparatuur onder de loep te nemen. Het is bijvoorbeeld niet nodig dat koffiezetapparaten ’s nachts en in het weekend aan staan. Sommige panden hebben prachtige buitenverlichting, maar dat voornamelijk bedoeld is voor sfeer en niet per se functioneel is. Als je graag wil besparen op energie en daarmee de energiekosten, dan is het een goede optie om onnodige buitenverlichting uit te zetten.

Kies voor modern witgoed

Ben je bereid om eerst een investering om energie te besparen? Kijk dan naar het witgoed in jouw pand(en). Verouderde vriezers, drogers en wasmachines staan erom bekend dat ze erg veel energie verbruiken. Vooral de afgelopen tien jaar zijn deze stroomvreters veel energiezuiniger geworden. Heb jij apparatuur dat ouder is? Wellicht kun je voor kantines en/of wasruimtes nieuwere modellen aanschaffen die minder energie verbruiken en milieuvriendelijker zijn.

Hoe zit het met jouw warmwaterverbruik?

Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen dat warm water de grootste energievreter is in de zomer. Voor huishoudens is het daarom aan te raden om korter en minder warm te douchen. Ook een waterbesparende douchekop kan uitkomst bieden. Bij warmwaterverbruik denk je misschien niet snel aan bedrijven en kantoorpanden, maar ook hier is het goed om eens te kijken naar (onnodig) verbruik van warm water. Bijvoorbeeld in koffiezetapparaten, toiletruimtes en productieruimtes.

Persoonlijk advies door jouw energiespecialist

Wil je graag advies op maat om binnen jouw bedrijf of vastgoed te verduurzamen en energie te besparen? Plan dan met jouw energiespecialist een MAIN energiescan in. De energiespecialist bekijkt dan samen met jou welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld door beter te isoleren of te verduurzamen. Een andere optie om inzicht te krijgen in je energieverbruik, is het plaatsen van Audaxmeters. Deze worden geïnstalleerd op de plekken die jij dat wil en je krijgt dan precies te zien waar en hoeveel energie er verbruikt wordt. Op die manier kun je goed zien waar de mogelijkheden liggen om te besparen.

Nieuwe call-to-action