De Friese Bierbrouwerij: 'je moet gewoon beginnen!'

2 min lezen
5-apr-2023 15:17:53

Bij Audax Renewables gaan we graag in gesprek met onze klanten over hoe zij hun energiezaken hebben geregeld en welke tips zij eventueel voor anderen hebben. Zo gingen we ook in gesprek met de eigenaar van De Friese Bierbrouwerij: Aart van der Linde. We spraken hem over de brouwerij, welke rol energie daar speelt en de samenwerking met Audax Renewables. Hij neemt ons mee in zijn enthousiasme en wat volgt is een gesprek over verschillende aspecten van energie en de producten van de brouwerij.

Al 10 jaar klant bij Audax Renewables

Sinds 1 januari 2012 is De Friese Bierbrouwerij klant bij Audax Renewables. In die ruim tien jaar hebben zij een goede relatie opgebouwd met zowel Audax Renewables als met hun persoonlijke energiespecialist, al die tijd is dat al dezelfde persoon. Net zoals voor ieder ander bedrijf, speelt anno 2022 energie ook een grote rol bij de Friese Bierbrouwerij. Vanwege de stijgende kosten is het belangrijker dan ooit om goed na te denken over het verbruik van energie en eventuele besparingsmogelijkheden. Twintig jaar geleden werd er al geïnvesteerd in zonnepanelen, waarvan er inmiddels ongeveer 100 op het dak van de brouwerij liggen. De visie van Aart is dat je op tijd moet zijn met investeringen, want uiteindelijk bespaart dat geld. 

Piekmomenten opvangen met een batterij

Energie is bij deze klant in Bolsward hard nodig, want er is in korte tijd veel warmte en heet water nodig tijdens het proces van bierbrouwen. Uiteraard is er ook elektriciteit nodig voor zaken als verlichting, pompen en koeling. Er is veel sprake van zogenaamde piekmomenten. Om die op te vangen, is in 2022, in samenwerking met de afdeling Business Development van Audax Renewables en partner Iwell, een batterij geplaatst bij de Friese Bierbrouwerij. Wellicht dat het voor deze klant interessant is om in de toekomst, via de batterij, terug te leveren aan het net. Een vraag die daarbij speelt, is of de levensduur van de batterij lijdt onder het terugleveren aan het net. Audax Renewables en Iwell zoeken dit graag voor hem uit. Het eerste doel dat de Friese Bierbrouwerij nu hoopt te bereiken met het in gebruik nemen van de batterij, is om de elektriciteitsmeter op nul te krijgen. Data verzamelen is daarbij erg belangrijk, net als het optimaal benutten van energie. Dat past bij de visie van de Friese Bierbrouwerij. Zo worden grondstoffen lokaal ingekocht en vangt de brouwerij regenwater op om als proceswater te kunnen gebruiken.

 

 

 

 

Describe your image