Positief nieuws op de energiemarkt

2 min lezen
5-apr-2023 15:20:03

Eindelijk positief nieuws in energieland omtrent gas. Na het goede nieuws voor MKB Nederland met compensatie voor de hoge energieprijzen, kwam afgelopen week wederom een positief bericht binnen omtrent de gaslevering. Gazprom zal vanaf 8 november de gaslevering aan Europa verhogen. Zal de prijs zoals verwacht hierdoor zakken?

Waarom steeg de gasprijs?

De gasprijzen zijn inmiddels in Europa flink gestegen door het afbouwen van de gaswinning in Groningen, de groeiende vraag door de naderende winter en de toenemende economische activiteit na het versoepelen van de coronamaatregelen. Ook zijn de gasvoorraden in Europa kleiner dan andere jaren vanwege de afgelopen strenge winter en de beperktere gastoevoer vanuit het buitenland. Daarnaast kiezen veel LNG schepen ervoor om voor betere prijzen in Azië te leveren.

Een mooie daling

Na de aankondiging van vorige week donderdag reageerde de gasprijs fors. Direct was er een daling van 10% voor zowel gaslevering op de korte- als de lange termijn. Daarbij zijn de weersvoorspellingen ook van invloed op de prijzen. Door de hogere temperaturen worden de gasbergingen de komende tijd verder aangevuld. Echter, mocht het weer ineens omslaan, dan kan de situatie weer direct veranderen. De markt staat nog steeds op spanning. Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van de energiemarkt, dan kun je jezelf inschrjven voor onze week- en maandrapporten waarin wij verslag doen van de energiemarkt en onze visie geven.

Hoe in het vervolg?

Inmiddels rijst de vraag hoe dit soort situaties met extreme prijzen in de toekomst beter kunnen worden opgevangen. Op dit moment is Europa voor gas behoorlijk afhankelijk van externe partijen zoals Rusland waardoor gezamenlijke inkoop vanuit de EU voor de hand ligt.

Daarnaast zijn steeds meer landen bezig om “van het gas af te gaan”. Dit in verband met de energietransitie als gevolg van de klimaatplannen. Echter is dit niet voor alle landen in de EU een optie daar bijvoorbeeld in Duitsland en Oost-Europa gas als een schone bron van energie wordt gezien. In Nederland zijn wij echter al bezig met deze overgang en worden steeds meer panden en huizen opgeleverd zonder gasaansluiting of verbouwd. Zo is er de mogelijkheid om een warmtepomp te gebruiken.

Ook kan er worden gespeeld met variabelen in de energiebelastingen om gas betaalbaar te houden. Zo heeft de Nederlandse overheid inmiddels aangekondigd deze te verlagen voor huishoudens en het MKB. Aan de andere kant is de overheid bezig om bedrijven te stimuleren te verduurzamen. Dit door nieuwe subsidies en bijvoorbeeld de verhoging van de SDE++.

 

Ben je benieuwd hoe jouw onderneming kan verduurzamen? Neem dan contact op met ons.

Describe your image