Heeft jouw kantoor al het juiste energielabel?

2 min lezen
5-apr-2023 15:17:59

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland groter dan honderd vierkante meter minimaal energielabel C hebben. Is dat niet het geval, dan mag een pand niet meer verkocht en verhuurd worden en in het ergste geval mag deze zelfs gesloten worden. Deze week bleek dat de helft van de kantoren in Nederland nog niet voldoet aan deze norm terwijl de deadline snel dichterbij komt.

De situatie in oktober 2022

Ongeveer 50% van de kantoren heeft op dit moment al wel het juiste energielabel. 11% van de kantoren heeft een te laag energielabel (D, E, F of G) en 39% heeft zelfs nog helemaal geen energielabel. Voor vastgoedeigenaren in deze laatste twee groepen begint de tijd dus te dringen. Om panden te voorzien van het juiste energielabel, moeten deze ‘opgemeten’ worden. Aan de resultaten daarvan wordt een energielabel gekoppeld die vervolgens elke tien jaar vernieuwd dient te worden.

Waarom een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een pand is en welke maatregelen er nog getroffen kunnen worden om een pand energiezuiniger te maken. De Nederlandse overheid heeft ervoor gekozen om een verplicht, minimaal energielabel C in te voeren om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Door kantoorpanden energiezuiniger te maken, wordt CO2-uitstoot teruggedrongen.

Uitstel voor uitzonderingen

Een aantal organisaties met veel vastgoed hebben uitstel gekregen en hoeven op 1 januari nog niet in bezit te zijn van energielabel C. Daar staat tegenover dat deze organisaties met een plan moesten komen over hoe ze hun gebouwen in de toekomst wél energiezuiniger gaan maken. Verder hebben ook Rijksmonumenten een ontheffing vanwege bijvoorbeeld historische waarde van een pand. Verder benadrukt de overheid dat de maatregel geldt op álle kantoorpanden, ook de panden van de overheid zelf. En daarvoor geldt eveneens dat een deel nog niet het juist energielabel in bezit heeft. Minister Hugo de Jonge wil dat gemeenten vanaf het nieuwe jaar alsnog gaan handhaven op de maatregel. Dat betekent dat er mogelijk boetes worden uitgedeeld, dat panden niet meer verhuurd of verkocht mogen worden of dat een pand zelfs gesloten moet worden.

Hoe energiezuinig is jouw pand?

Wil je meer informatie over energielabels of ben je benieuwd of en welk energielabel jouw pand heeft? Download dan ons whitepaper op weg naar energielabel C of neem contact met ons op om een afspraak in te plannen. Wij beschikken over kennis en de benodigde partners om jou aan het juist energielabel te helpen. Voldoe je nog niet, dan denken we graag met je mee over benodigde maatregelen om jouw pand energiezuiniger te maken.

Describe your image