Gas

Groeien ondanks netcongestie? Zo helpen zonnepanelen en batterijen bedrijven vooruit

2 min lezen
8-jul-2025 9:30:00


Veel bedrijven willen verduurzamen, groeien en overstappen op elektrisch vervoer of productie. Maar steeds vaker botsen ondernemers op een groot probleem: het elektriciteitsnet kan de vraag niet meer aan. Nieuwe of zwaardere aansluitingen zijn niet mogelijk of kosten veel tijd en geld. Dit probleem, netcongestie, remt groei en innovatie. Gelukkig zijn er oplossingen. Door zelf duurzame energie op te wekken met zonnepanelen en deze energie slim op te slaan in batterijen, kunnen bedrijven hun eigen energievoorziening verduurzamen én de netdruk verlichten.

Waarom netcongestie bedrijven raakt

Het stroomnet raakt overbelast omdat steeds meer bedrijven overstappen op elektrische installaties, warmtepompen en laadpunten voor elektrische voertuigen. Ook productie-uitbreidingen en de groeiende vraag naar duurzame stroom leggen extra druk op het net. Wanneer het netwerk zijn maximale capaciteit heeft bereikt, kunnen bedrijven geen extra stroom afnemen of terugleveren. Dit betekent dat uitbreidingsplannen stil komen te liggen, investeringen vertragen en elektrificatie stagneert.

Zelf opwekken met zonnepanelen: stroom van eigen dak

Een praktische en duurzame oplossing is het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Veel bedrijven beschikken over grote platte daken of parkeerterreinen waar zonnepanelen eenvoudig kunnen worden geplaatst. Elke kilowattuur die een bedrijf zelf opwekt, hoeft niet van het net gehaald te worden. Dit verlaagt niet alleen de energierekening, maar vermindert ook de afhankelijkheid van externe energieleveranciers en het overbelaste net. Bovendien dragen bedrijven met zonnepanelen bij aan een duurzamer imago, omdat ze hun CO₂-uitstoot direct verlagen. 

Batterijopslag: grip op pieken en dalen

Omdat zonnepanelen vooral overdag stroom opwekken, terwijl veel bedrijven ook in de avond of tijdens bewolkte dagen energie nodig hebben, is opslag een logische vervolgstap. Een batterijopslag maakt het mogelijk om overtollige zonnestroom op te slaan die op dat moment niet direct gebruikt wordt. Deze opgeslagen energie kan op een later moment worden ingezet, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend, in de avond of tijdens momenten dat de vraag naar stroom piekt. Zo wordt eigen opgewekte energie optimaal benut. Batterijen helpen bedrijven ook om piekbelastingen op te vangen. Dit wordt ook wel ‘peakshaving’ genoemd: de batterij levert extra stroom wanneer het verbruik hoog is, zodat de aansluiting niet overbelast raakt en het bedrijf minder hoeft te betalen voor dure piekstroom. Daarnaast fungeert een batterij in sommige gevallen als noodvoorziening bij een stroomstoring, waardoor bedrijfsprocessen minder snel stilvallen.

Zon en opslag: een slimme combinatie

Door zelf energie op te wekken én deze op te slaan, creëren bedrijven meer flexibiliteit. Het maakt hen minder afhankelijk van het volle net en zorgt dat ze ook bij beperkte netcapaciteit kunnen blijven uitbreiden of elektrificeren. Een combinatie van zonnepanelen en batterijen zorgt ervoor dat duurzaam opgewekte energie zoveel mogelijk binnen het eigen bedrijf blijft en niet onnodig terug het net op hoeft, wat netcongestie verder helpt verminderen.

Wil je weten wat er voor jouw bedrijf mogelijk is?

Wil je weten hoe jouw bedrijf of bedrijven met zonnepanelen en batterijen kan blijven groeien, ondanks netcongestie? Neem gerust contact op! Wij denken graag met je mee over een toekomstbestendige, duurzame en betrouwbare energievoorziening die ruimte biedt voor de ambities van jouw onderneming.