De Friese Bierbrouwerij

'Je moet gewoon beginnen!'

KQmi9Je0-1

Audax Renewables in gesprek met ambitieuze klant

Op een zomerse maandagochtend komen we aan in Bolsward bij de Friese Bierbrouwerij. Oprichter Aart van der Linde zit ons al op te wachten op het terras waar we plaatsnemen om het te hebben over de brouwerij, welke rol energie daar speelt en de samenwerking met Audax Renewables. Hij neemt ons al snel mee in zijn enthousiasme en wat volgt is een gesprek over verschillende aspecten van energie, de producten van de Friese Bierbrouwerij én een rondleiding door de mooie brouwerij.

Al 10 jaar klant bij Audax Renewables

Sinds 1 januari 2012 is de brouwerij klant bij Audax Renewables, al in de tijd dat het nog MAIN Energie was. In die ruim tien jaar hebben zij een goede relatie opgebouwd met zowel Audax Renewables als met hun persoonlijke energiespecialist: Dirk Tuithof. Net zoals voor ieder ander bedrijf, speelt anno 2022 energie ook een grote rol bij de Friese Bierbrouwerij. Vanwege de stijgende kosten is het belangrijker dan ooit om goed na te denken over het verbruik van energie en eventuele besparingsmogelijkheden. Gelukkig vindt Aart energie niet alleen noodzakelijk, maar ook interessant en dat is terug te zien in de keuzes die worden gemaakt en zoals hij zelf aangeeft:

‘je moet gewoon beginnen!’

Twintig jaar geleden werd er al geïnvesteerd in zonnepanelen, waarvan er inmiddels ongeveer 100 op het dak van de brouwerij liggen. De visie van Aart is dat je op tijd moet zijn met investeringen, want uiteindelijk bespaart dat geld. Met de huidige prijzen voor energie ontkom je daar ook niet aan.

‘Bezig zijn met energie is nu echt een onderdeel van je ondernemerschap’.

 

Piekmomenten opvangen met een batterij

Energie is bij deze klant in Bolsward hard nodig, want er is in korte tijd veel warmte en heet water nodig tijdens het proces van bierbrouwen. Uiteraard is er ook elektriciteit nodig voor zaken als verlichting, pompen en koeling. Dat laatste is belangrijk om het bier op een constante temperatuur te houden. De Friese Bierbrouwerij heeft dus veel te maken met zogenaamde piekmomenten. Om die op te vangen, is in 2022, in samenwerking met de afdeling Business Development van Audax Renewables en partner Iwell, een batterij geplaatst bij de Friese Bierbrouwerij. De batterij is tijdens ons gesprek nog maar kort in gebruik, daardoor zijn over de ervaringen nog geen harde uitspraken te doen. Wel is Aart erg tevreden over het contact en de service met Iwell. Zijn vraag om nog duidelijker inzicht in het verbruik van de batterij te krijgen, wordt nog uitgezocht. Met die informatie is het op termijn misschien wel mogelijk om zijn aansluiting te verkleinen omdat de piekmomenten volledig opgevangen kunnen worden door de batterij. En dat scheelt geld.

Terugleveren aan het net

Een andere reden voor de klant om te investeren in een batterij, is om het vervallen van de salderingsregeling voor te zijn. Nu wordt het verbruik nog weggestreept tegen de teruglevering. Wellicht dat het interessant is om in de toekomst, via de batterij, terug te leveren aan het net. Hiervoor zou de Friese Bierbrouwerij dan een vergoeding krijgen. Voordat ze hiermee beginnen, willen ze eerst goed weten hoe het precies zit. Eén van de vragen die speelt, is of de levensduur van de batterij lijdt onder het terugleveren aan het net. Iwell en Audax Renewables zijn nog bezig om deze vragen voor de brouwerij uit te zoeken. Het eerste doel dat de Friese Bierbrouwerij nu hoopt te bereiken met het in gebruik nemen van de batterij, is om de elektriciteitsmeter op nul te krijgen. Data verzamelen is daarbij erg belangrijk, vandaar ook de vraag aan Iwell om nog meer inzicht te bieden. Het optimaal benutten van energie past bij de visie van de Friese Bierbrouwerij. Zo worden grondstoffen lokaal ingekocht en vangt de brouwerij regenwater op om als proceswater te kunnen gebruiken.

Wetgeving energie

Officieel is er wetgeving op het gebied van energieverbruik en -bezuiniging. Tot nu toe was de handhaving op dit gebied erg vrijblijvend, maar door de onrust op de energiemarkt gaan gemeentes hier steeds strenger op toezien. De batterij kan daarbij een uitkomst bieden.

De samenwerking met Audax Renewables

Wat Aart fijn vindt aan de samenwerking met Audax Renewables, is de service die wordt geboden. Zijn energiespecialist (Dirk) komt niet alleen langs om de rekening en de energieprijs door te nemen, maar kijkt ook mee wat er eventueel aan nieuwe mogelijkheden zijn voor vandaag en morgen. De betrokkenheid vanuit Audax Renewables om klanten te helpen met verduurzamen en besparen is een groot pluspunt. Het grote netwerk aan partners biedt daarbij uitkomst. Zeker voor kleinere ondernemers is het fijn dat Audax Renewables hen in contact kan brengen met leveranciers van zonnepanelen, laadpalen of (zoals in dit geval) een batterij. Volgens Aart wordt die rol voor de energieleveranciers steeds belangrijker en gaat het niet meer alleen om de cijfertjes. Dat beeld past bij het doel dat Audax Renewables steeds meer nastreeft: een regisseursrol vervullen voor klanten.

Over de Friese Bierbrouwerij

De Friese Bierbrouwerij is een echt familiebedrijf dat al 37 jaar bestaat en is sinds 1996 gevestigd in Bolsward, in de voormalige school voor levensmiddelentechnologie om precies te zijn. Leuk feitje is dat de oprichters zelf nog hun opleiding op deze school hebben gevolgd! Het 35-jarig jubileum moest uiteraard groots gevierd worden, maar vanwege de coronapandemie kon dit helaas niet doorgaan. Daarom heeft de familie voor die gelegenheid een boekje geschreven. In 1985 begon het echtpaar van der Linde met het brouwen van hun eigen, lokale bier en hebben zij hun eigen hopteelt. Sinds 15 jaar wordt er ook een eigen whisky gestookt: Frysk Hynder. Destijds was dit in Nederland de allereerste whiskystokerij.

In het weekend worden er rondleidingen gegeven en het is mogelijk om een bier- of whiskyproeverij te doen. Uiteraard is het bier en de whisky ook te koop, net als een variatie op die producten. Denk aan bijpassende glazen, likeurs, bonbons en mosterd. Inmiddels heeft Alex, de zoon van Aart en zijn vrouw Marianne, het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Op dit moment zijn er geen verdere groeiambities. Wel is er de heimelijke droom om misschien wel een batterij voor externe levering aan te schaffen. Dan zou de Friese Bierbrouwerij voor de buurt een soort mini energieleverancier worden. Hoe dan ook, bij deze klant blijven ze over energie nadenken!