Banketbakkerij Mekking

'Ik run een flink bedrijf en heb niet echt de tijd om mij te verdiepen in de complexe energiematerie.'

IMG_2718-min (2)

Banketbakkerij Mekking

Banketbakkerij Mekking is sinds 1901 een begrip in Bennekom en omstreken. Joost & Marjet Mekking zijn de vierde generatie van banketbakkers en voortdurend bezig om te kijken hoe het werk efficiënter gedaan kan worden zodat de productie kan worden verhoogd. Uiteraard zonder dat de kwaliteit van de producten van deze Hofleverancier daaronder lijdt.

Het mooie van ons beroep is dat wij met eenvoudige grondstoffen zoals water, boter, bloem, eieren en zout de lekkerste dingen maken en daar oneindig mee kunnen variëren. Wat dat betreft is er niet veel veranderd sinds Aad Mekking in 1901 zijn broodbakkerij opende in het centrum van Bennekom. Pas jaren later kwam de banketbakkerij erbij.

  

Hofleverancier

Ikzelf ben erin gerold via mijn ouders, die in 1976 de beslissing hebben genomen om zich 100% op het banket te focussen. Dat was en is naar mijn mening een wijs besluit geweest omdat in die jaren o.a. ook de supermarkten brood gingen leveren. Met banket kon je je veel beter onderscheiden, zeker omdat mijn ouders altijd voor kwaliteit hebben gekozen en mede daarom hebben we nu een hoge naamsbekendheid in de wijde omtrek. Dat je daarnaast als banketbakker niet midden in de nacht hoeft te beginnen, heeft ook zo zijn voordelen. Het predicaat Hofleverancier geeft verder net even dat extraatje om je nog beter te onderscheiden van je concurrenten. Vooral toen we net Hofleverancier waren schonken we er extra aandacht aan maar intussen is iedereen eraan gewend. Wel zeggen veel van onze klanten nog dat ze even langs de Hofleverancier gaan in plaats van naar Mekking en dat is natuurlijk leuk om te horen!

In de basis is er niet zo heel veel veranderd sinds mijn ouders kozen voor banket. Het gaat erom dat, als iemand eenmaal binnen is, je ze niet met lege handen de winkel uit moet laten gaan. Daarom maken wij iets lekkers voor elke portemonnee, ongeacht het te besteden bedrag en dat moet zo blijven.

Het is trouwens niet zo dat ik nog dag in dag uit sta mee te werken, mijn rol is om de productie aan te sturen en waar nodig bij te springen. Daarnaast ben ik voortdurend bezig om te kijken hoe we ons werk beter kunnen doen. Want we werken met 23 mensen in de bakkerij dus het moet zo efficiënt mogelijk lopen. Het is mijn streven om met hetzelfde aantal werknemers steeds meer eruit te kunnen halen.

Wel vind ik ons bedrijf nog net iets te klein voor een bedrijfsleider en daarom doe ik nog steeds zelf de planning en geloof mij, dat is nog een hele klus. Want als de eerste collega’s maandag om 06.00 uur de bakkerij binnenkomen, moeten ze precies weten wat ze gaan doen. Ook betekent het dat alles klaar moet staan, zodat ze meteen aan de slag kunnen. Het grote voordeel van strak plannen is dat we daardoor ruimte houden voor spoedopdrachten die tussendoor komen. Vooral tijdens de aanloop naar de feestdagen komt dat regelmatig voor. Bedrijven bedenken dan ineens dat ze toch een Sinterklaas- of Kerstverrassing willen weggeven aan hun relaties. Dat soort opdrachten vind ik erg leuk om te doen omdat ieder bedrijf weer andere wensen heeft.

 
IMG_2718
 

Persoonlijke klik met Audax Renewables

Mijn energiespecialist bij Audax Renewables, ken ik al sinds mijn jeugd. De persoonlijke klik was er dus al, maar ik was aangenaam verrast door zijn werkwijze en kennis. Ik run een flink bedrijf en heb niet echt de tijd om mij te verdiepen in de complexe energiematerie. Hij had zich verdiept in mijn bedrijf én onze branche en kon mij dus adequaat advies geven. Daardoor koop ik nu als grootverbruiker op een veel slimmere manier energie in. Enkele maanden geleden, tijdens het verlengen van het contract, attendeerde hij mij ook op de Wet milieubeheer waar ik sinds 1 januari 2019 mee te maken heb. In het kader daarvan verwacht de overheid dat wij als ondernemers actie ondernemen om ons energieverbruik te verminderen. Met het oog daarop komt mijn accountmanager binnenkort langs om de Audax Energiescan te doen en de uitslag daarvan te bespreken. Daarmee brengt hij in kaart wat ik kan doen om het energieverbruik van ons pand te verlagen. Dit is een mooie aanvulling op sommige maatregelen die ik zelf al heb genomen, zoals het vervangen van de oude motor van onze koeling door een nieuwe veel energiezuiniger type.

Als wij als bedrijf nog verder willen doorgroeien, dan zouden we naar een andere locatie moeten verhuizen, buiten het centrum van Bennekom, maar dat wil ik zo lang mogelijk uitstellen omdat ik de bakkerij en de winkel liever niet van elkaar wil loskoppelen. De service die bij een banketwinkel hoort kun je alleen bieden wanneer de bakkerij meteen achter de winkel zit. Dan kun je bijvoorbeeld net nog even die lastminute bestelling voor een verjaardagstaart maken die dezelfde dag nog geleverd moet worden of ergens een extra toefje slagroom ‘op zetten’. Dat zijn van die kleine dingen die onze klanten erg op prijs stellen. Daar kun je niet tegenop adverteren, ook niet als Hofleverancier!