Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Traditioneel worden op Prinsjesdag de nieuwe plannen van het kabinet gepresenteerd. Dit jaar deed het demissionair Kabinet Rutte 3 dit omtrent allerlei onderwerpen. Zo zijn er een aantal belangrijke aankondigingen naar voren gekomen op het gebied van energie. Als energieregisseur zetten wij de belangrijkste zaken op een rij.
Op 17 september zijn er plannen bekendgemaakt om de richtlijn energiebelasting te herzien. Dit voorstel is onderdeel van het Fit for 55 pakket, wat invulling geeft aan het juridisch bindende Europese broeikasreductiedoel. Deze doelen zijn vastgesteld in de Europese Klimaatwet. De lidstaten dienen deze richtlijn uiterlijk 31 december 2022 te implementeren in nationale wetgeving en die wetgeving per 1 januari 2023 toe te passen.
Er is voorgesteld om minimumtarieven voor aardgas, non biologische brandstoffen en elektriciteit te verhogen. Dit betekent voor grootverbruikers dat zij niet meer gebruik kunnen maken van een verlaagd energietarief. Dit zou mogelijk tot gevolg kunnen hebben dat de energierekening “fors” kan stijgen.
Met het oog op de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven op de Europese markt en de wereldmarkt is het kabinet voorstander van het geleidelijk toewerken naar een vlak tarief met zo min mogelijk uitzonderingen. Dit om externe milieukosten effectief en efficiënt te beprijzen in alle sectoren. Een vlakker tariefstelsel zorgt ervoor dat de tarieven voor grote gebruikers en kleine gebruikers van energie dichter bij elkaar komen te liggen. Dit conform het principe van ‘de vervuiler betaalt’
Doordat de voorgestelde minimumtarieven nog ver onder de huidige Nederlandse tarieven liggen, heeft dit mogelijk tot gevolg dat de huidige tarieven voor kleinverbruikers moeten worden verlaagd of dat de tarieven van grootverbruikers moeten worden verhoogd waardoor de energierekening gaat stijgen. Wij zullen je hiervan uiteraard op de hoogte stellen wanneer hier meer duidelijkheid over is.
De afgelopen jaren heeft het kabinet forse maatregelen genomen en nieuwe maatregelen aangekondigd om de CO2-uitstoot te verminderen. Extra inspanningen zijn namelijk noodzakelijk. Het uitvoeren van het klimaatakkoord, de energietransitie en het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn daarvoor de belangrijkste drijfveren. Het kabinet breidt de plicht om energiebesparende maatregelen, die binnen 5 jaar terug kunnen worden verdiend, uit naar grote industriële (ETS-)bedrijven Lees hierover meer in onze vorige blog over Emissions Trading System . Deze plicht geldt al sinds 2019 voor die meer dan 50.000 kWh elektriciteit óf 25.000 m3 gas per jaar verbruiken.
Naast extra wetgeving, worden ook extra financiële regelingen getroffen voor organisaties op het gebied van duurzaamheid. Het kabinet investeert namelijk 6,8 miljard euro extra in klimaatmaatregelen zonder lastenverzwaringen. Dit biedt zakelijk Nederland de volgende mogelijkheden:
Al deze voorstellen helpen zakelijk Nederland in de energietransitie en verduurzaming. Audax Renewables kan zakelijk Nederland helpen bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen, door bijvoorbeeld het pand te screenen, energiestromingen in kaart te brengen en te kijken waar besparingsmogelijkheden liggen. Maar ook kunnen wij onze klanten adviseren over de te nemen maatregelen, aanvragen van subsidies en het realiseren van energiebesparing. Neem contact op met jouw energiespecialist, want wij begrijpen jouw energie. Zo dragen wij samen een steentje bij om de klimaatdoelstellingen te halen.