De energietransitie is in volle gang en dat is in zakelijk Nederland goed te zien! Acht op de tien bedrijven in Nederland heeft in 2022 maatregelen getroffen om hun bedrijf duurzamer te maken. Deze maand meldde het CBS die cijfers op basis van een enquête die zij begin september hebben gehouden onder bedrijven uit verschillende branches. Niet geheel verrassend is energie één van de onderwerpen die veel aandacht heeft bij het verduurzamen van bedrijven. Met het oog op de energietransitie en de huidige, hoge energieprijzen is dat een logische ontwikkeling. We gaan verder in op het onderzoek van het CBS en de mogelijkheden om qua zakelijke energie te verduurzamen.
Veel bedrijven geven in het onderzoek aan dat ze bezig zijn met het verduurzamen van hun energie. Vooral bedrijven die zich bezig houden met onroerend goed en cultuur, sport en recreatie en de industrie treffen maatregelen om hierin te verduurzamen. Bij zakelijke communicatie en andere specialistische zakelijke diensten is er een aanzienlijk kleiner deel waarbij duurzame energie een rol speelt. Ook uitstoot staat bij deelnemers van het onderzoek hoog op het lijstje van verduurzaming. Niet geheel onverwacht is dit voor bedrijven die actief zijn in vervoer en opslag een belangrijk onderwerp voor verduurzaming.
Toch ervaren bedrijven ook belemmeringen als het om verduurzaming gaat. Bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van derden. Dat kan gaan om wet- en regelgeving vanuit de overheid, verhuurders die niet meewerken of andere partijen die hun medewerking moeten verlenen om duurzame maatregelen te kunnen treffen. Verder wordt door bedrijven uit verschillende sectoren aangegeven dat ze het lastig vinden om te investeren in duurzame maatregelen vanwege een tekort aan financiële middelen.
Voor verduurzaming zijn inderdaad financiële middelen nodig, maar vanwege de huidige energieprijzen en de mogelijkheid van subsidies is het alsnog interessant om duurzame maatregelen voor jouw bedrijf te onderzoeken. Je kunt daarmee klein beginnen, bijvoorbeeld door over te stappen naar ledverlichting. Die investering verdien je meestal al binnen tweeënhalf jaar terug. Grotere investeringen zijn dankzij subsidies misschien ook wel interessanter dan je denkt. Onder andere zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp kunnen met subsidies (deels) worden gefinancierd.
We staan onze klanten graag bij in de energietransitie. Daarom werken we samen met een partner die hierin gespecialiseerd is. Samen met hen zorgen wij ervoor dat jij een maximaal subsidieresultaat behaald voor het verduurzamen van je bedrijf. Dat scheel weer in de kosten. Ben je eerst benieuwd naar je energieverbruik? Maak dan gebruik van de Audax Energiescan en krijg inzicht in jouw energieverbruik. Op die manier zie je goed op welke gebieden je kunt verduurzamen.