Energie artikelen - Audax Renewables

Inzicht in jouw zakelijke energierekening

Geschreven door Audax Renewables | 21-mei-2025 5:48:56


Als zakelijke energieleverancier begrijpen we dat transparantie en duidelijkheid essentieel zijn voor ondernemers. Een energierekening bevat verschillende kostenposten en het is niet altijd meteen helder wat waarvoor in rekening wordt gebracht. Daarom vertellen wij je hoe een zakelijke energiefactuur is opgebouwd, welke onderdelen je terugziet en of er verschil zit tussen een factuur voor elektriciteit en een factuur voor gas.

De basis van een energiefactuur

Elke zakelijke energierekening bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Deze zijn zowel bij elektriciteit als gas grotendeels hetzelfde, maar kennen specifieke verschillen in inhoud en berekening. We zetten de belangrijkste onderdelen voor je op een rij.

Verbruikskosten (leveringskosten van energie)

Vanzelfsprekend is de belangrijkste post het daadwerkelijke verbruik. Voor elektriciteit betaal je per kilowattuur (kWh) die je afneemt, terwijl je voor gas betaalt per kubieke meter (m³). Omdat gas in energie-inhoud varieert, wordt het omgerekend naar een standaard hoeveelheid energie, zodat je een eerlijke prijs betaalt. De kosten voor levering zijn afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten, bijvoorbeeld een vast contract of een variabel contract.

Netbeheerkosten

Dit zijn de kosten die de regionale netbeheerder rekent voor het transport van energie naar jouw locatie en het onderhoud van het netwerk. Deze kosten verschillen flink tussen kleinverbruik en grootverbruik.

Kleinverbruik

Een kleinverbruikaansluiting is bedoeld voor huishoudens en kleine bedrijven. Denk  hierbij aan winkels, kantoren of horeca met een beperkte energievraag. Zo’n aansluiting heeft bij elektriciteit een maximale capaciteit van 3 x 80 ampère en bij gas een maximale doorlaat van 40 m³ per uur.

De netbeheerkosten voor kleinverbruik zijn gestandaardiseerd en worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ze bestaan uit een vast bedrag per jaar, afhankelijk van de grootte van de aansluiting. Deze kosten zijn redelijk overzichtelijk – gemiddeld tussen de €300 en €1.000 per jaar. Ze worden meestal via de energieleverancier in rekening gebracht, dus de klant ontvangt één gecombineerde factuur.

Grootverbruik

Zodra een bedrijf meer capaciteit nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er zware machines draaien of er sprake is van een continue hoge energievraag, komt het uit bij een grootverbruikaansluiting. Die begint bij meer dan 3 x 80 ampère of meer dan 40 m³ per uur voor gas.

Bij grootverbruik gaat het er heel anders aan toe. Hier zijn de netbeheerkosten maatwerk en kunnen ze flink oplopen – van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar. Er wordt een capaciteitstarief afgesproken, op basis van het maximale vermogen dat een klant afneemt. Daarnaast betaalt de klant voor meetdiensten, het gebruik van een geavanceerde meter en eventuele uitbreidingen of aanpassingen aan het net. De netbeheerder factureert deze kosten rechtstreeks aan de klant, los van de energieleverancier.

Meetdiensten

Bij elektriciteit voor grootverbruikers is er sprake van kosten voor meetdiensten. In dat geval is een aparte meetverantwoordelijke verplicht en worden de kosten voor het uitlezen en beheren van de elektriciteitsmeter apart in rekening gebracht. Voor gas zijn meetdiensten meestal inbegrepen in de levering, of niet van toepassing bij kleinverbruik.

Overheidsheffingen en belastingen

Een ander belangrijk onderdeel van de energiefactuur bestaat uit overheidsheffingen en belastingen. Dit zijn verplichte bijdragen, zoals de energiebelasting, die bedoeld is om energiebesparing te stimuleren. Tot 2024 werd hier ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) afzonderlijk in rekening gebracht, maar deze is vanaf 2025 opgenomen in de energiebelasting. Over vrijwel alle onderdelen van de factuur wordt ook btw geheven, meestal 21 procent. Voor sommige ondernemingen, bijvoorbeeld in de industrie, zijn er uitzonderingen of teruggaafmogelijkheden.

Let op: Sommige bedrijven kunnen in aanmerking komen voor belastingvoordelen, zoals vrijstellingen of teruggave bij energie-intensieve processen. Wil je weten of jouw bedrijf hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op!

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten staan los van jouw daadwerkelijke verbruik en zijn bedoeld om de vaste kosten van de energieleverancier te dekken, zoals administratie, klantenservice en facturatie. Deze kosten kunnen verschillen per leverancier en per contracttype. Soms worden ze ook aangeduid als "vastrecht levering".

Verschillen tussen elektriciteit en gas op de factuur

Hoewel gas en elektriciteit qua factuurstructuur overeenkomsten vertonen, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo wordt elektriciteit afgerekend in kilowattuur, terwijl gas eerst omgerekend wordt naar een standaard energiewaarde. Bij elektriciteit speelt de aansluitcapaciteit in ampère een rol, terwijl bij gas gekeken wordt naar de maximale afnamecapaciteit in kubieke meter per uur of het drukniveau. 

Meer weten over je energierekening of duurzaam ondernemen?

Een goed begrip van je energierekening is belangrijk. Het helpt je om bewust om te gaan met energieverbruik, besparingsmogelijkheden te identificeren en om gerichter keuzes te maken bij het afsluiten of verlengen van energiecontracten. Bovendien stelt het je in staat om eventuele fouten of afwijkingen snel op te merken.

Heb je vragen over jouw energiefactuur of wilt je samen met ons kijken naar optimalisatie van je verbruik en kosten? Neem dan gerust contact met ons op!